Την επιβολή πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αναμένεται να επικυρώσει μέσα στην ημέρα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις εναντίον χώρας με την οποία βρίσκεται επισήμως σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Τα μέτρα είναι προϊόν εντατικών διαβουλεύσεων που έγιναν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας σε διπλωματικό επίπεδο, στις Βρυξέλλες, ενώ οι «28» θα προειδοποιήσουν την Άγκυρα πως θα υπάρξει και συνέχεια, δηλαδή και νέες πιο αυστηρές κυρώσεις, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ειδικότερα, οι κυρώσεις που έχουν συμφωνηθεί σε διπλωματικό επίπεδο και θα επικυρώσει το Συμβούλιο της ΕΕ είναι οι εξής:

-Το «πάγωμα» της χορήγησης προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία το 2019,

-η αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και των συζητήσεων σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές και η γεωργία και το πάγωμα της υπογραφής νέας συμφωνίας στο τομέα των αεροπορικών μεταφορών,

-η αναστολή της χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα τα οποία υλοποιούνται υπό την εγγύηση του τουρκικού κράτους.

«Στοχευμένα μέτρα» εναντίον της Τουρκίας

Η ΕΕ στη δήλωση που υιοθετεί εκφράζει την ετοιμότητά της να επιβάλει πρόσθετα «στοχευμένα μέτρα» εναντίον της Τουρκίας, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Χωρίς να κατονομάζονται στην κοινοτική τακτική ο όρος «στοχευμένα μέτρα» σημαίνει κυρώσεις εναντίον προσώπων και επιχειρήσεων, τουρκικών και ξένων, οι οποίες εμπλέκονται στις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας που ξεκίνησαν το 2005 βρίσκονται σε αδιέξοδο, στα 14 χρόνια που διαρκούν έχουν ανοίξει μόνο 16 από τα 35 διαπραγματευτικά κεφάλαια. Μάλιστα, υπάρχουν χώρες, που ξεκίνησαν ενταξιακές διαπραγματεύσεων μετά από την Τουρκία και σήμερα είναι κράτη μέλη της Ένωσης.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ