ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ. Η πόλη μέσα από το φωτογραφικό φακό του Αχιλλέως Σαμαντζή και του Ευγενίου Δαλεζίου

samanzis01

dalezios01

Η Έκθεση «Κωνσταντινούπολις: Η πόλη μέσα από το φωτογραφικό φακό του Αχιλλέως Σαμαντζή και του Ευγενίου Δαλεζίου» παρουσιάζεται και πάλι στον Εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας και θα είναι ανοικτή μέχρι 30 Απριλίου, ύστερα από πολλά αιτήματα, καθώς η πρώτη παρουσίαση της τον περασμένο Οκτώβριο διήρκεσε μόνο λίγες ημέρες και παρουσιάστηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος και παραχώρησε την Έκθεση από το Αρχείο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

 

Το λαμπρό φωτογραφικό αρχείο των χιλιάδων φιλμς είδε το φως της δημοσιότητας με την επιμέλεια του Μάριου Δαλέζιου, μέσα από την μνημειώδη έκδοση «Κωνσταντινούπολις» και την Έκθεση φωτογραφίας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου της Πόλης.

konst.0002

Ο Αχιλλέας Σαμαντζής (1870-1936) καταξιωμένος φωτογράφος του Σουλτάνου, το εργαστήρι του οποίου βρισκόταν απέναντι από το ξενοδοχείο «Πέραν Παλλάς» και ο γαμπρός του Ευγένιος Δαλέζιος (1888-1983), ιστορικός, βυζαντινολόγος, μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών, συγγραφέας και ερασιτέχνης φωτογράφος, παρουσιάζουν με το έργο τους όψεις και τη καθημερινή ζωή στην Κωνσταντινούπολη των αρχών του 20ουαιώνα, φωτογραφίζοντας βυζαντινούς ναούς, μοναστήρια, κτίρια, γειτονιές, αγορές, σοκάκια της Πόλης, μοναδικά πορτραίτα, άνδρες και γυναίκες.

keimena01

 Σχολιάζοντας τις φωτογραφίες του Καταλόγου της Έκθεσης η Μαρία Καραβία χαρακτηρίζει το έργο των Σαμαντζή – Δαλέζιου «…ύμνο στο υπέρλαμπρο όραμα της Πόλης, που σε όλες σχεδόν τις φωτογραφίες αχνοφαίνεται στο βάθος σαν μεγαλειώδες σκηνικό».

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

 

7 Φεβρουαρίου – 30 Απριλίου 2014

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 

Δευτέρα-Τετάρτη 09:00 – 16:00 | Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 09:00 – 20:00

 

Λεζάντα: Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και ταυτόχρονα σπάνιες Εκθέσεις φωτογραφίας για την Κωνσταντινούπολη του τέλους του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα, επανέρχεται στην επικαιρότητα.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ