Κανονικά άνοιξαν σήμερα στις δώδεκα το μεσημέρι όλες οι τράπεζες και τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, που ήταν κλειστά από τις 16 Μαρτίου. Τα καταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας άνοιξαν μισή ώρα αργότερα, λόγω τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στα συστήματά τους. Μαζικά το κοινό προσήλθε σε αυτές, ενώ από σημαντικά είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί τόσο από την αστυνομία, όσο και από ιδιωτικές εταιρείες. Με την επαναλειτουργία των τραπεζών επέστρεψαν στις εργασίες τους 11.000 τραπεζικοί και συνεργατικοί υπάλληλοι.

Σύσκεψη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε χθες, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος και επιχειρηματικοί και οικονομικοί παράγοντες. Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Εσωτερικών , ερωτηθείς αν υπάρχουν κάποια έργα που θα προωθηθούν άμεσα, ο κ. Υπουργός είπε: «Υπάρχουν πολλά έργα που είναι στη σειρά. Από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, εκεί και όπου οι διαδικασίες δεν επιτρέπουν τη γρήγορη ανάπτυξη αυτών των έργων, εμείς με εσωτερικές αποφάσεις αλλά και με νομοθεσίες, υπό τη μορφή του έκτακτου, θα αποφύγουμε όλες αυτές τις γραφειοκρατικές δυσκολίες έτσι ώστε αν είναι δυνατόν μέσα σε ένα μήνα να μπορεί να προχωρεί κάποιος σε μικρά έργα και το μέγιστο σε τρεις μήνες να μπορούμε να αδειοδοτούμε μεγάλα έργα ανάπτυξης».

Ερωτηθείς αν προτεραιότητα μας θα είναι η Κίνα, λόγω αγοράς κατοικιών στην Κύπρο από αρκετούς Κινέζους, ο κ. Χάσικος είπε: «Έχουμε συζητήσει και το θέμα της Κίνας, του ενδιαφέροντος Κινέζων επενδυτών για την Κύπρο. Από ένα μόνο Γραφείο πωλήθηκαν 400 οικίες. Άρα, λοιπόν, το ενδιαφέρον είναι εκεί. Έχουμε εντοπίσει κάποια διαδικαστικά μικρο-προβλήματα που μπορούν, όταν απαλειφθούν, να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τους Κινέζους επενδυτές και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση». Πρόσθεσε ότι τα διάφορα έργα ως επί το πλείστον έχουν να κάνουν με ξένους επενδυτές, αλλά μη αποκλειομένων και Κυπρίων επενδυτών.

Σε ερώτηση αν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών έχει αναθερμανθεί για την Κύπρο, ο κ. Χάσικος είπε: «Υπήρχε πάντοτε ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, το ερώτημα είναι πώς εμείς ως Κυβέρνηση, ως Κύπρος, μπορούμε να πείσουμε όλους αυτούς τους επενδυτές, που για δεκαετίες τώρα επένδυαν στην Κύπρο, ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές, πως ό,τι έγινε έγινε και τελείωσε και, άρα, μπορούν να συνεχίσουν με ασφάλεια να επενδύουν στην Κύπρο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ