Νέα πορεία διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς και της αστυνομικής βίας με μαζική συμμετοχή πραγματοποιείται σήμερα, από το απόγευμα, στους δρόμους της Λευκωσίας.Νέα πορεία διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς και της αστυνομικής βίας πραγματοποιείται σήμερα, από το απόγευμα, στους δρόμους της Λευκωσίας. Η σημερινή πορεία αποτελεί συνέχεια της διαδήλωσης του περασμένου Σαββάτου (στιγμιότυπο στην άνω φωτογραφία) όπου έλαβαν χώρα περιστατικά αστυνομικής βίας που είχαν ως αποτέλεσμα των τραυματισμό διαδηλωτών. Τα γεγονότα απασχόλησαν καθ’όλη την διάρκεια της εβδομάδας την κυπριακή κοινωνία και την πολιτική ζωή του τόπου με την κυπριακής κυβέρνηση να βρίσκεται εκ νέου σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Στην σημερινή πορεία, την οποία οργάνωσε μέσω Facebook η πλατφόρμα «ως δαμέ», αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα φαινόμενα διαφθοράς στον τόπο, αλλά και για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πολιτικές διαστάσεις

Η κατάληξη της πορείας του προηγούμενου Σαββάτου εξελίχθηκε σε μείζον πολιτικό ζήτημα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν την παραίτηση της Υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη ως πολιτικής προϊστάμενης του αστυνομικού σώματος. Μάλιστα ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης ΆΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έθεσε το ζήτημα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα οι έντονες επικρίσεις που δέχτηκε η ηγεσία της αστυνομίας επέφερε τον διορισμό τεσσάρων ποινικών ανακριτών, οι οποίοι θα διερευνήσουν τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου ώστε να αποδώσουν ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε χθες την Αστυνομία να μην προβεί σε δυσανάλογη αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας, που ενδεχομένως να προκύψουν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ταυτόχρονα υπενθύμισε πως οι συναθροίσεις παραβιάζουν τα διάταγμα κατά του κορωνοϊού και όσοι συμμετέχουν θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν ευθύνες τους.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ