Νέα μέτρα στήριξης της κυπριακής οικονομίας παρουσίασε χθες η κυπριακή κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών αναχαίτισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του Κορωνοϊού.Τα νέα μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης περιλαμβάνουν σχέδιο για απευθείας στήριξη από το κράτος των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων, σχέδιο φορολογικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες που θα προχωρήσουν σε μείωση ενοικίων και νέο σχέδιο παροχής κρατικών εγγυήσεων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις.

Πλέον τα κυβερνητικά σχέδια αναμένεται να οδηγηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κυπριακή Βουλή προς έγκριση, με τον Υπουργό Οικονομικών να διαμηνύει πως η έγκριση των σχεδίων στην ολότητα τους είναι καθοριστικής σημασίας για ανακούφιση της Κυπριακής οικονομίας.

Σχέδια σε φάσεις

Τα εξαγγελθέντα σχέδια αποτελούν τη δεύτερη φάση των προσπαθειών για οικονομική διαχείρισης της πανδημίας αφού ήδη, από τα μέσα Μαρτίου, βρίσκονται σε ισχύ κυβερνητικά σχέδια για στήριξη της οικονομίας. Κορωνίδα των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, αποτελεί αδιαμφισβήτητα η επιδότηση του κόστους εργασίας.

Πρόκειται για σχέδιο ύψους 462 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο αφορά στην επιδότηση του 60% του μισθού εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, με στόχο την επιβίωση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία και την διάσωση των θέσεων εργασίας.

Σε ισχύ βρίσκεται και σχέδιο ειδικής επ’ αμοιβής άδειας γονέων που αναστέλλουν την εργασία τους για φροντίδα παιδιών, αλλά και σχέδιο για παροχή ειδικού επιδόματος σε ευάλωτες ομάδες που αναστέλλουν την εργασία τους λόγω κορωνοϊού. Πρέπει να σημειωθεί ότι η δαπάνη του κυπριακού κράτους για να αναχαίτηση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού αποτιμάται ως εκ των μεγαλύτερων κρατικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ