Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera για τα χρυσά διαβατήρια. Κομβικό ρόλο στο ντοκιμαντέρ διαδραματίζει ο πρόεδρος της Βουλής Δημ. Συλλούρης, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.Την παραίτηση του από την προεδρία της Κυπριακής Βουλής και από το βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε σήμερα ο Δημήτρης Συλλούρης, υπό το βάρος της κατακραυγής που ξέσπασε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στο ντοκιμαντέρ του Al Jazzera The Cyprus Papers Undercover.

Με τη λειτουργία του κράτους να παραλύει μετά την αρχική αντίδραση του κ. Συλλούρη να μην παραιτηθεί απέχοντας απλά από τα καθήκοντα του, την παραίτηση Συλλούρη ζήτησαν όλα τα πολιτικά κόμματα αλλά και πλήθος κόσμου που βρέθηκε χθες βράδυ έξω από το κτήριο της Βουλής ζητώντας κάθαρση στην πολιτική ζωή του τόπου.

Τελικά ο πρώην πλέον πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής υπέκυψε την πίεση και ανακοίνωσε μέσω επιστολή της παραίτηση του. Στην επιστολή αναφέρει πως διατηρεί ακράδαντη την πίστη ότι δεν έχει διαπράξει οτιδήποτε έκνομο, ωστόσο η παραίτηση του γίνεται ώστε «να αφαιρεθεί από κάποιους το πρόσχημα ότι η παρουσία του στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία της Βουλής»

Έρευνες για ποινικές ευθύνες

Η παραίτηση του προέδρου της Κυπριακής Βουλής αποτελεί συνέχεια της δημοσιοποίησης επίμαχου ντοκιμαντέρ του Al Jazzera, στο οποίο ο Δημήτρης Συλλούρης αλλά και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης εμφανίζονται πρόθυμοι να μεσολαβήσουν υπέρ Κινέζου φυγόδικου για την εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου.

Ο σάλος που προκλήθηκε προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Κύπρο και οδήγησε την κυπριακή κυβέρνηση στην απόφαση να καταργήσει το πρόγραμμα παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων. Την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη αστυνομικές έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσον προκύπτουν ποινικά αδικήματα εις βάρος των προσώπων που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ