Η Υπηρεσία Εκλογών ανακοινώνει ότι από τις 3 Οκτωβρίου 2012 ξεκινά η περίοδος, υποβολής των δηλώσεων, για εγγραφή των Κυπρίων Ψηφοφόρων, στον εκλογικό κατάλογο, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε Εκλογικά Κέντρα στο εξωτερικό για τις προσεχείς Προεδρικές εκλογές, της 17ης Φεβρουαρίου 2013.

Η Υπηρεσία Εκλογών ετοίμασε για το σκοπό αυτό ειδικά έντυπα δηλώσεων, τα οποία καλούνται οι κάτοχοι εκλογικού βιβλιαρίου, οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό, να τα συμπληρώσουν κατάλληλα και να τα υποβάλουν έγκαιρα, το αργότερο μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, 2013.

Στην Ελλάδα οι δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και στο Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης. Στην Κύπρο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα έντυπα δηλώσεων στα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων και των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη και την Υπηρεσία Εκλογών, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Έντυπα δηλώσεων μπορούν να εξασφαλιστούν από την Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας η στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εσωτερικών (www.moi.gov.cy) και της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα (www.mfa.gov.cy/embassyathens)

Επισημαίνεται ότι υποβολή δήλωσης για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού μπορεί να γίνει και μέσω διαδικτύου, από την ιστοσελίδα evars.elections.moi.gov.cy με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής αίτησης στην Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών.

Πληθυσμός

Ο πληθυσμός της Κύπρου, σύμφωνα με στοιχεία της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα,  το τέλος Δεκέμβριου 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, ήταν 952.100 από τις οποίες 681.000 (71,5%) ανήκουν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και μιλούν την ελληνική γλώσσα, 90.100 (9,5%) στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και μιλούν την τουρκική γλώσσα και 181.000 (19%) είναι αλλοδαποί κάτοικοι και εργάτες.
Στην απογραφή του πληθυσμού που έγινε το 1960, τα ποσοστά των διαφόρων κοινοτήτων ήταν τα ακόλουθα: Από σύνολο 572.707 κατοίκων, 447.901 ή 78,2% ανήκαν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, 103.822 ή 18,1% στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και 20.984 ή 3,7% ήταν ξένοι, κυρίως Βρετανοί. Οι Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι επέλεξαν σύμφωνα με το σύνταγμα του 1960 να ανήκουν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.
Από το 1974 που έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο δημογραφικός χαρακτήρας του νησιού έχει αλλάξει δραματικά. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν 160.000 παράνομοι Τούρκοι έποικοι στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού ενώ χιλιάδες Τουρκοκύπριοι (περίπου 57.000) έχουν μεταναστεύσει.

Πόλεις

Η πρωτεύουσα της Κύπρου είναι η Λευκωσία, με πληθυσμό 336.000 κατοίκους στο τμήμα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βρίσκεται περίπου στο κέντρο του νησιού και αποτελεί την έδρα της Κυβέρνησης, καθώς και σημαντικό εμπορικό κέντρο. Η τουρκική εισβολή και κατοχή μοίρασε στην κυριολεξία την πρωτεύουσα στα δύο.
Η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη είναι η Λεμεσός. Βρίσκεται στα νότια του νησιού και ο πληθυσμός της φθάνει τις 241.300. Αποτελεί το κυριότερο εμπορικό λιμάνι της Κύπρου και είναι σημαντικό τουριστικό θέρετρο.
Η Λάρνακα, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού και έχει πληθυσμό 146.300. Αποτελεί το δεύτερο εμπορικό λιμάνι της Κύπρου και είναι επίσης ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο. Στα νότια της πόλης βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας.
Τέλος, η Πάφος βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού με πληθυσμό 90.800 και έχει εξελιχθεί σε ένα ελκυστικό τουριστικό προορισμό με χαρακτηριστικό το γραφικό λιμανάκι της. Στην Πάφο βρίσκεται και το δεύτερο διεθνές αεροδρόμιο της Κύπρου.
Στην τουρκοκρατούμενη περιοχή, η πόλη της Αμμοχώστου στα ανατολικά του νησιού, ήταν το κέντρο της τουριστικής βιομηχανίας πριν από το 1974 (Πληθυσμός στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση τμήμα της επαρχίας ειναι 47.600 κάτοικοι), ενώ η γραφική πόλη της Κερύνειας, ένα ακόμη σημαντικό τουριστικό κέντρο, είναι κτισμένη στη βόρεια ακτή της Κύπρου, περιτριγυρισμένη από ένα εξαίρετο φυσικό περιβάλλον που συνδυάζει τη θάλασσα με το βουνό. Η Κερύνεια βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και κατοικείται αποκλειστικά από Τουρκοκύπριους και έποικους από την Τουρκία. Η κατεχόμενη πόλη της Μόρφου βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ