Αίτημα προς τη Λευκωσία να συνδράμει με ρωσικό οπλισμό στα μέτωπα της Ουκρανίας έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε την Κυριακή η κυπριακή έκδοση της “Καθημερινής”.Μία μέρα μετά το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου αρκέστηκε στο να ανακοινώσει πως “δεν πρόκειται να μειωθούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο οι αποτρεπτικές αμυντικές δυνατότητες μιας υπό κατοχή χώρας”. Περαιτέρω, χθες, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης συνέδεσε το αμερικανικό αίτημα με τη διαδικασία πλήρους άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ. Την ίδια θέση περί ευκαιρίας για πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο επανέλαβε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ικανοποίησης του αμερικανικού αιτήματος και της στήριξης της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής εισβολής με όλα τα μέσα. Τα ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτει ο κυπριακός στρατός είναι κυρίως αντιαεροπορικά TOR/M1 και BUK-M1-2, άρματα μάχης Τ-80 και BMP3 και ελικόπτερα.

Αντιπαράθεση στο εσωτερικό

Η μη διάψευση της πληροφορίας από το υπουργείο Άμυνας έριξε λάδι στην πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό για τη στάση της Κύπρου στο Ουκρανικό. Από πλευράς του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση κλήθηκε να τοποθετηθεί επί των δημοσιευμάτων. Χαρακτηρίζοντας “εξαιρετικά σοβαρό” το αμερικανικό αίτημα, το ΑΚΕΛ υπενθύμισε δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ενώπιον της Βουλής στις 8 Μαρτίου 2022, με την οποία είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. «Η εμπλοκή της Κύπρου στην στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία ούτε συμβάλλει στην ειρήνη και τον τερματισμό της αιματοχυσίας, ούτε προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος της Αριστεράς.

Με την τύχη του αμερικανικού αιτήματος για αποστολή ρωσικού οπλισμού της Κύπρου προς την Ουκρανία να παραμένει αδιευκρίνιστη από πλευράς κυβέρνησης, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι θα προσφωνήσει μέσω τηλεδιάσκεψης ειδική συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη στις έξι το απόγευμα.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ