Στην τετραμερή Σύνοδο Κορυφής για το Συριακό στην Κων/πολη δρομολογήθηκε εκ νέου η πολιτική επίλυση της διένεξης. Παράλληλα για την Τουρκία το ζήτημα των Κούρδων σε βόρεια Συρία και Ιράκ παραμένει προτεραιότητα.Το μέλλον της Συρίας, επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου, ήταν ο λόγος για μια Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία συμμετείχαν χθες η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και οι πρόεδροι της Γαλλίας Μακρόν, της Ρωσίας Πούτιν και Τουρκίας Ερντογάν. Οι προσδοκίες από την τετραμερή σύνοδο ήταν περιορισμένες. Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων οι τέσσερεις ηγέτες διατύπωσαν ωστόσο τη βούληση για την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας για τη Συρία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Μέχρι τότε μια επιτροπή, η σύσταση της οποίας έχει αποφασιστεί εδώ και μήνες, καλείται να εκπονήσει ένα νέο Σύνταγμα για τη Συρία που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές και ομαλότητα.

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο που επετεύχθη τονίζοντας ότι «καταφέραμε να επιταχύνουμε την πολιτική διαδικασία εκμεταλλευόμενοι την θετική συγκυρία». Ας σημειωθεί ότι για την καγκελάριο είναι η πρώτη φορά που συμμετείχε σε Συνοδο Κορυφής για την πολιτική επίλυση της διένεξης στην Συρία. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία έχει δεχθεί στο έδαφός της περισσότερους Σύριους πρόσφυγες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, το Βερολίνο διαδραματίζει πολύ μικρό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης.

Η Τουρκία επιτίθεται στο YPG ανατολικά του Ευφράτη

Αντίθετα Ρωσία και Τουρκία έχουν λόγο και ρόλο σε όσα συμβαίνουν σήμερα στη Συρία, κυρίως στο μέτωπο του πολέμου. Για την Τουρκία μάλιστα διακυβεύονται πολλά συμφέροντα στην γειτονική της χώρα, κυρίως σε ότι αφορά τους Κούρδους, μεταδίδει ο ανταποκριτής της DW στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέας Ρομπόπουλος:

Την σταθερή θέση της Τουρκίας να μην μετατραπεί η Βόρεια Συρία την επόμενη μέρα σε κουρδικό «καντόνι» με δυναμική για εξέλιξη σε κουρδικό κράτος, τόνισε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην τετραμερή κορυφή για το Συριακό. Ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα επιχειρεί και ανατολικά του Ευφράτη για να μην επιτρέψει στις δυνάμεις των μαχητών ΥΡG και ΡΥD να ελέγξουν την περιοχή. Και πράγματι σήμερα τουρκικά μαχητικά σφυροκόπησαν θέσεις των παραστρατιωτικών μαχητών YPG στα ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.

Παράλληλα η Άγκυρα ζητά και πάλι από την ΕΕ την εκταμίευση των κονδυλίων για τους μετανάστες ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε και με την καγκελάριο Μέρκελ ότι πρέπει να επιταχυνθεί η επιστροφή τους στην Συρία σε περιοχές όπου θα είναι εγγυημένη η ασφάλεια τους. Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει τεράστιο βάρος με 3,5 εκ. Σύριους μετανάστες. Σημείωσε δε ότι έχουν επιστρέψει στις εστίες τους 250.000 μετανάστες σε περιοχές που ελέγχονται πλέον από τον τουρκικό στρατό.

Ανδρέας Ρομπόπουλος / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ