To οικονομικό σούπερ-μάρκετ Aldi άλλαξε την αγορά τροφίμων στη Γερμανία επιφέροντας επανάσταση. Ο ιδρυτής του Κ. Άλμπρεχτ γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια. Σήμερα το μοντέλο του Aldi βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ταυτότητας.Η γερμανική αλυσίδα εκπτωτικών σούπερ-μάρκετ γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της Καρλ Άλμπρεχτ, ενός εμπόρου με επιχειρηματικό ένστικτο και όραμα, που άλλαξε τον χώρο της αγοράς τροφίμων και βασικών ειδών. Ο Καρλ Άλμπρεχτ γεννήθηκε στο Έσσεν στις 20 Φεβρουαρίου του 1920. Μαζί με τον αδερφό του Τέο πρωτοπόρησαν, ανοίγοντας την πρώτη αλυσίδα τροφίμων discounter στη Γερμανία, το Aldi, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία και αποτελώντας πρότυπο για πολλές μεταγενέστερες επιχειρήσεις. Ωστόσο, 100 χρόνια μετά τη γέννηση του Καρλ Άλμπρεχτ το επιχειρηματικό μοντέλο του Aldi έχει φτάσει τα όριά του, με τα εγγόνια του Άλμπρεχτ να καλούνται να βρουν εναλλακτικές επιλογές.

«Τα τελευταία χρόνια έγινε σαφές ότι το παλιό μοντέλο δεν τραβά πλέον» αναφέρει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Μίχαελ Γκέρλινγκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Εμπορικών Ερευνών EHI. To πρόβλημα είναι απλώς ότι οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο απαιτητικοί. Όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το Aldi τα πρώτα χρόνια μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο οι ανάγκες των καταναλωτών ήταν διαφορετικές. Τους ενδιέφερε μόνο η χαμηλή τιμή, κι έτσι τα προϊόντα ήταν τοποθετημένα μαζικά σε χαρτοκιβώτια, ενώ τα καταστήματα Aldi δεν φημίζονταν για την αισθητική τους. Απρόσωποι χώροι και νέον φώτα ήταν το χαρακτηριστικό τους.

Οι κοινωνικές αλλαγές επηρέασαν τις καταναλωτικές συνήθειες

Σήμερα η κοινωνία έχει αλλάξει ριζικά, όπως και οι καταναλωτικές συνήθειες στη Γερμανία. Πλέον οι Γερμανοί καταναλωτές δεν ενδιαφέρονται μόνο για τις χαμηλές τιμές, αλλά βάζουν στην πρώτη γραμμή την ποιότητα. Όπως επισημαίνει ο Ρόμπερτ Κέσκες ειδικός σε θέματα εμπορίου πέρα από τις προσφορές οι καταναλωτές συνυπολογίζουν και άλλους παράγοντες, όπως πχ. το κατά πόσο τα προϊόντα που αγοράζουν από το σούπερ-μάρκετ είναι φιλικά προς το περιβάλλον, είναι βιολογικά ή χωρίς πλαστικό. Παράλληλα στη Γερμανία ο ανταγωνισμός στον τομέα της αγοράς τροφίμων και βασικών ειδών έχει γίνει πολύ έντονος με αλυσίδες, όπως το Edeka ή το Rewe να προσφέρουν μεγάλη γκάμα ποιοτικών προϊόντων σε προσιτές τιμές. Όσο για τον χώρο των discounter, κι εκεί ο ανταγωνισμός με το Lidl είναι παραδοσιακά μεγάλος.

Το Aldi από την πλευρά του προσπαθεί να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. «Ερμηνεύουμε πλέον με άλλον τρόπο την έννοια discounter, η ατμόσφαιρα στα καταστήματα είναι διαφορετική και προσφέρουμε μεγαλύτερο εύρος προϊόντων» τονίζει στο dpa ο Πέτερ Βούμπεν, εκπρόσωπος του Aldi-Süd. Πράγματι τα τελευταία χρόνια τα καταστήματα Aldi εμφανίζονται ανακαινισμένα, πιο φιλικά στον καταναλωτή, με άνετο φωτισμό και πλούσια προσφορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Παράλληλα εκεί μπορεί να βρει κανείς πλέον και καθιερωμένες μάρκες της αγοράς, ενώ αυτό που λείπει ακόμη, εν αντιθέσει με άλλα σύγχρονα σούπερ-μάρκετ, είναι το κρεωπολείο.

Ωστόσο, παρατηρούν ειδικοί, επειδή το Aldi έχει αυξήσει τις τιμές και δεν έχει καταφέρει να είναι άκρως ανταγωνιστικό ως προς την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων σε σχέση με άλλα καθιερωμένα σούπερ μάρκετ, δυσκολεύεται να αποκτήσει ηγετική θέση στη σύγχρονη αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι του Aldi έχουν πλέον καταλάβει ότι ο κανόνας των «σκληρών προσφορών» πλέον δεν λειτουργεί από μόνος του, όπως πριν από 30 χρόνια. «Πρέπει να εξελιχθούμε γιατί διαφορετικά θα χάσουμε το τρένο του ανταγωνισμού» εκτιμά τέλος ο Πέτερ Βούμπεν.

Έριχ Ράιμαν, Φόλκερ Ντάνις, dpa

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ