Ο καταξιωμένος καθηγητής Ιολογίας Κρίστιαν Ντρόστεν υποστηρίζει το αίτημα για μεγαλύτερο άνοιγμα σχολείων και νηπιαγωγείων, αν και δεν υπάρχει επιστημονική βεβαιότητα ότι τα παιδιά μολύνονται λιγότερο, όπως λέει.Τι γίνεται με τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία; Και στη Γερμανία η συζήτηση συνεχίζεται και ο προβληματισμός είναι μεγάλος για το εάν και πότε θα επιστρέψουν όλα τα παιδιά κανονικά, όπως πριν στις τάξεις τους. Σε αυτόν τον προβληματισμό συμμετέχει και ο Κρίστιαν Ντόρστεν. Είναι ο διευθυντής στο διάσημο Ινστιτούτο Ιολογίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Σαριτέ στο Βερολίνο και σημαίνων επιστημονικός παράγοντας στις ζυμώσεις που γίνονται σε κυβερνητικό επίπεδο για τη χάραξη κατευθυντήριων γραμμών αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ξέρουμε πού κάθισε κάθε παιδί»

Σύμφωνα με την άποψή του δεν υπάρχουν ενδείξεις στην επιστημονική βιβλιογραφία, που να επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά μολύνονται λιγότερο ή είναι λιγότερο ευπαθή σε ιώσεις. «Παρόλα αυτά ως ιδιώτης και όχι ως ιολόγος βλέπω ως αναγκαιότητα και υποστηρίζω ότι θα πρέπει να ξαναζωντανέψει αυτό το εξαιρετικά σημαντικό τμήμα της κοινωνικής ζωής με τη φροντίδα και την εκπαίδευση παιδιών» δηλώνει σε συνέντευξη στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF. «Θα πρέπει να κάνουμε σκέψεις για το πώς θα χρησιμοποιήσουμε την υπάρχουσα επιδημιολογική και επιστημονική γνώση για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Ο γερμανός καθηγητής βλέπει στο άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών μια άλλη σταθερά. Ενώ για παράδειγμα στις εκκλησίες και στα εστιατόρια οι αρχές δεν ξέρουν ποιοι κάθισαν εκεί νωρίτερα σε περίπτωση κρουσμάτων, δεν συμβαίνει ο ίδιο στα σχολεία. «Εκεί ξέρουμε κάθε μέρα ακριβώς σε ποια θέση κάθισε ποιος μαθητής και ξέρουμε ακόμη με ποια παιδιά ήρθε σε επαφή, κι άλλα στοιχεία που είναι πολύ πιο πολύτιμα» προσθέτει ο Κρίστιαν Ντρόστεν. Κι ενώ τα παιδιά σπάνια εμφανίζουν συμπτώματα, δεν συμβαίνει το ίδιο με την πλειοψηφία των ενηλίκων, των καθηγητών, των νηπιαγωγών και του προσωπικού.

Με μεγάλους ανεμιστήρες

Εκείνο που προτείνει ο Ντρόστεν είναι η διεξαγωγή εβδομαδιαίως τεστ για όλους. ΄Ετσι, αφενός θα αποκαλυφθούν οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, και αφετέρου, θα ησυχάσουν οι εκπαιδευτικοί που φοβούνται ότι έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό. «Νομίζω ότι έτσι θα πορευτούμε μέχρις τις καλοκαιρινές διακοπές και όταν επιστρέψουμε, νομίζω ότι θα μπούμε στο φθινόπωρο καλά. Μετά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί λόγω πιθανούς επίδρασης της θερμοκρασίας.»

Σε ό,τι αφορά τώρα τους κινδύνους μετάδοσης μέσω αερολυμάτων ο γερμανός καθηγητής λέει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος, όταν στον ίδιο στενό χώρο υπάρχουν πολύ άνθρωποι, που τραγουδούν ή μιλούν σε μικρόφωνο. «Σε αυτήν την περίπτωση ο καλός αερισμός μπορεί να βοηθήσει και όχι τόσο η απολύμανση των χεριών». Μια άλλη λύση είναι με τη βοήθεια ενός μεγάλου ανεμιστήρα και ενός ανοιχτού παράθυρου να μετακινηθεί η μάζα αέρος προς τα έξω. Βέβαια σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες γι αυτόν το νέο εμπειρικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, που βασίζεται σε παρατηρήσεις, δεν υπάρχουν.

Σίλβια Ένγκελ/ DLF

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ