Σημεία συνέντευξης ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα στην εκπομπή «Οδύσσεια» της ΕΡΤ World .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ξεκινώ αμέσως με τον απολογισμό του ταξιδιού του Πρωθυπουργού και όλης της αποστολής στην Κίνα.  Έχω την εντύπωση, κύριε Υπουργέ, ότι η χώρα προσπαθεί να κινηθεί και εκτός γεωπολιτικού τόξου, αν μου επιτρέπετε τη φράση.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Οι διαπιστώσεις, που ακολούθησαν την ολοκλήρωση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού ήταν εξόχως σημαντικές και σαφέστατα θετικές.  Είναι η στιγμή που, όπως σωστά επισημάνατε, πρέπει αφ’ ενός η χώρα να βγει από μία κατάσταση, η οποία ουσιαστικά την κρατούσε γαντζωμένη στο παρελθόν, και αφ’ ετέρου να δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία μέσα από μία λογική εξωστρέφειας, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, αλλά πολύ περισσότερο μέσω μίας στροφής προς τις επενδύσεις.  Όλοι γνωρίζουμε –περισσότερο  από όλους οι Έλληνες πολίτες– ότι έχουμε περάσει μία πολύ δύσκολη περίοδο, με πολλές θυσίες, με πολλές δυσάρεστες καταστάσεις ή ακόμα και επιλογές. Ήλθε όμως η στιγμή, μετά από την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου μεταρρυθμίσεων, να δούμε πώς μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε όλες αυτές τις μεγάλες θυσίες και τις μεγάλες προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών.  Αυτή η προσπάθεια θα έχει αποτέλεσμα αν, όπως σωστά επισημάνατε ουσιαστικά με την ερώτησή σας, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι επενδύσεις σημαντικών οικονομικά χωρών θα μπορούν πλέον να βρίσκουν θετικό έδαφος στην Ελλάδα , δίνοντάς μας παράλληλα την ευκαιρία και τη δυνατότητα, μέσω της επιχειρηματικότητας, να δημιουργούμε θέσεις εργασίας και να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τώρα, θα ήθελα να πάμε και στο άλλο θέμα σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις των Ελλήνων, που μένουν στο εξωτερικό, των Ελλήνων της διασποράς.  Περιττό να σας πω ότι είχαμε απανωτές ερωτήσεις, άμα τη αφίξει σας, από προέδρους κοινοτήτων και κατά τόπους συλλόγους και κοινότητες.  Θέλω λοιπόν να σας ζητήσω να διευκρινίσετε, όπως μας το λέγατε και πριν, τελικά αυτό το πιστοποιητικό φορολογικής…

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Το φορολογικό πιστοποιητικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το φορολογικό πιστοποιητικό, με δύο λόγια, από πού θα το πάρουν και αν έχει ολοκληρωθεί, αν έχει λυθεί το θέμα, όπως μας είπε βέβαια και ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο κύριος Μαυραγάνης στην προηγούμενη εκπομπή.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Ακριβώς.  Από όσο ξέρω, μία εβδομάδα νωρίτερα ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών, ο κύριος Μαυραγάνης, είχε την ευκαιρία να το εξηγήσει επαρκώς.  Αλλά, επειδή πιστεύω ότι υπάρχουν περαιτέρω ερωτηματικά και δε σας το κρύβω ότι είμαι κοινωνός αυτών, δηλαδή υπάρχουν πολλοί φίλοι μου εκτός Ελλάδος οι οποίοι εξακολουθούν να επικοινωνούν, να ρωτούν και να ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλό είναι αυτό.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μεταφέρουμε την πραγματική εξέλιξη, διότι όπως σωστά επισημάνατε, το φορολογικό πιστοποιητικό, που αποτελούσε προηγούμενη νομοθεσία του 2011, είχε δημιουργήσει μία τεράστια αναστάτωση – θα μπορούσα να πω και αγωνία- σε ένα πολύ μεγάλο μέρος συμπατριωτών μας, οι οποίοι διαβιούν σε διαφορετικά μέρη, γωνιές του πλανήτη, σε διαφορετικές χώρες του κόσμου. Κατά συνέπεια, γεννούσε ερωτηματικά και αγωνία, γιατί αφενός μεν υπήρχε μία πολυπλοκότητα σε ό,τι αφορούσε την έκδοσή του και αφετέρου φαινόταν ότι ενδεχομένως θα δημιουργείτο πρόβλημα στους συμπατριώτες μας , σύμφωνα με τη νομοθεσία των χωρών, όπου διαβιούν, σε ό,τι αφορά κάποιες δυνατότητες, που είχαν στο παρελθόν. Είχε πολύ μεγάλη σημασία να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα, γιατί εδώ πρέπει να δει κανείς πώς διευκολύνει τη ζωή των συμπατριωτών από τη μία πλευρά, τηρώντας τα νόμιμα μέτρα, τα οποία σαφέστατα επιβάλλονται και από τη σημερινή πραγματικότητα και από αυτά που σας είπα νωρίτερα -ότι δηλαδή επιχειρούμε να κάνουμε την Ελλάδα μία άλλη χώρα.  Εδώ πλέον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και ήταν μία δέσμευση που είχε αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, απέναντι σε όλο τον απόδημο ελληνισμό όταν τους είπε ότι παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ούτως ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αποδήμων Ελλήνων.  Με βάση το τελευταίο νομοσχέδιο απλοποιείται η διαδικασία σε τέτοιο βαθμό που να μη δημιουργεί κανένα πρόβλημα.  Με απλά λόγια, Έλληνας ο οποίος έχει εισοδήματα στην Ελλάδα- για να μην υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα- δεν φθάνει παρά να αποδείξει είτε με έγγραφο από την αρμόδια φορολογική αρχή της χώρας, που ζει, ότι φορολογείται εκεί, είτε με μία απλή φωτοτυπία της φορολογικής του δήλωσης, είτε με μία απλή φωτοτυπία του εκκαθαριστικού της φορολογικής του δήλωσης ότι φορολογείται στη χώρα που ζει και το πρόβλημα λύνεται απολύτως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι.  Αυτό από πού θα το πάρει;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Αντιλαμβάνεστε ότι τη βεβαίωση από τη φορολογική αρχή μπορεί να την πάρει από όπου και αν βρίσκεται πηγαίνοντας στην αντίστοιχη ΔΟΥ, στην αντίστοιχη Εφορία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Στην αντίστοιχη ΔΟΥ της χώρας, όπου κατοικεί.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Στην αντίστοιχη ΔΟΥ της χώρας, όπου κατοικεί και βεβαίως σε ό,τι αφορά το αντίγραφο είτε της φορολογικής του δήλωσης είτε του εκκαθαριστικού της φορολογικής του δήλωσης νομίζω ότι τα έχει στα χέρια του.  Δε μένει παρά να έχει μία φωτοτυπία.  Είναι πλέον τόσο απλή η διαδικασία.  Νομίζω ότι ο κύριος Μαυραγάνης την προηγούμενη εβδομάδα το εξήγησε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Βεβαίως.  Απλά θέλαμε να επανέλθουμε.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Επαναλαμβάνω, εκτιμώ ότι ίσως χρειάζεται να το πούμε και να το ξαναπούμε προκειμένου να γίνει κατανοητό.  Έχει μεγάλη όμως σημασία για άλλη μία φορά να μεταφέρουμε ένα μήνυμα προς όλους τους συμπατριώτες μας σε όλες τις γωνιές του κόσμου, ότι η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τους διευκολύνει, ειδικά σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα, όπου οι ανάγκες είναι πάρα πολλές, τονίζοντας ότι ταυτόχρονα αναγνωρίζεται και ο ρόλος και η συνεισφορά τους σε αυτήν την πολύ δύσκολη ιστορικά πορεία της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.  Για εμάς οι απόδημοι Έλληνες, η ελληνική ομογένεια, είναι μία διαχρονική δύναμη και αυτήν τη δύναμη τη χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ ειδικά αυτή την κρίσιμη στιγμή.  Είχα πει από την πρώτη στιγμή, που ο Πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή και μου ανέθεσε τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον απόδημο ελληνισμό, ότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες μπορούν να γίνουν εν δυνάμει πρεσβευτές της χώρας μας, ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Και αυτό μπορούν να το κάνουν όχι απαραίτητα συνεισφέροντας οικονομικά, όσο κυρίως διαμορφώνοντας την κοινή γνώμη στον τόπο, στις χώρες, στις κοινωνίες, όπου διαβιούν, γιατί ξέρετε, πολλά μικρά, απλά αλλά εξόχως σημαντικά πράγματα περνούν μέσα από τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης σε πολύ μικρές κοινωνίες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, αλήθεια είναι αυτό.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Στις κοινωνίες αυτές οι Έλληνες συμπολίτες μας παίζουν έναν εξαιρετικά σημαντικό κρίσιμο ρόλο.  Αυτό το ρόλο τους ζητούμε ειδικά αυτή την περίοδο. Να διαμορφώσουν δηλαδή μία κοινή γνώμη θετική για την Ελλάδα, μία χώρα η οποία έχει μία τόσο μεγάλη ιστορία, έχει προσφέρει τόσα στην ανθρωπότητα, στον πολιτισμό, στη δημοκρατία και που έχει ανάγκη ειδικά αυτήν τη στιγμή από καλά λόγια, από καλές ειδήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Προτού σας αποχαιρετίσουμε, μία τελευταία ερώτηση. Υπάρχουν κάποιες εξελίξεις γύρω από το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού;  Έχετε κάτι να μας πείτε;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ:  Όπως ξέρετε, έχει γίνει μία πολύ μεγάλη, συστηματική προσπάθεια τον τελευταίο χρόνο να αναμορφώσουμε το νομοσχέδιο που αφορά το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού και έχουν προχωρήσει διάφορα στάδια αυτής της προσπάθειας, τα οποία ουσιαστικά μας έχουν φέρει μπροστά σε αρκετά θετικές εξελίξεις.  Αφενός μεν έχουμε τελειώσει με το προσχέδιο του νόμου και με τη δημόσια διαβούλευση. Πριν από δύο περίπου εβδομάδες ανακοινώθηκε η Οργανωτική Αναθεωρητική Επιτροπή του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, η οποία, πρώτον, μέσα από συνεδριάσεις της θα βοηθήσει στην κατάρτιση του καλύτερου δυνατού νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί και στο ελληνικό κοινοβούλιο, προσεχώς, και, δεύτερον, θα οργανώσει όλες αυτές τις ετοιμασίες, που χρειάζονται ούτως ώστε να φθάσουμε στο νέο προεδρείο του ΣΑΕ. Αυτό θα υλοποιηθεί μέσα από την τακτική συνέλευση, μέσα από τις κατά τόπους, κατά περιφέρεια εκλογές, ούτως ώστε να έχουμε ένα νέο ΣΑΕ, εντελώς διαφορετικής λογικής, εντελώς διαφορετικής στόχευσης, που θα μπορεί μέσα από ένα νέο αναβαθμισμένο ρόλο να ενισχύσει αυτόν τον σύνδεσμο μεταξύ του αποδήμου ελληνισμού και του μητροπολιτικού κέντρου, της μητέρας πατρίδας Ελλάδος. Αυτήν την προσπάθεια ουσιαστικά την υποστηρίζουμε όλοι μας με πολύ μεγάλη θέρμη, ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι είναι η στιγμή, που πρέπει να αναθεωρήσουμε, να ανασκευάσουμε και να ενισχύσουμε εκ νέου, επαναλαμβάνω, αυτήν τη σχέση, που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της ελληνικής ομογένειας και της μητέρας πατρίδας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, θα ήθελα μέσα από την εκπομπή σας, να καλέσω όλους τους ομογενείς συμπατριώτες μας, όπου και αν βρίσκονται, να συμμετέχουν γιατί με αυτό τον τρόπο θα αποδείξουμε ότι ο ένας βρίσκεται κοντά στον άλλον, ότι ο ένας χρειάζεται τον άλλον και μαζί θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ