Τα σχέδια συντηρητικών γερμανών πολιτικών για επιστροφή σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους από το καλοκαίρι του 2018, χαρακτηρίζει «κεφαλαιώδες λάθος» ο Σάντικ αλ Μούσλι, μέλος της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία.Την αναστολή των απελάσεων Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους θέτουν εν αμφιβόλω ορισμένα γερμανικά κρατίδια με συντηρητικές ηγεσίες, όπως η Σαξωνία και η Βαυαρία, επικαλούμενες την ειρήνευση κάποιων περιοχών της πολύπαθης χώρας. Συντηρητικοί τοπικοί υπουργοί Εσωτερικών προτείνουν να παραταθεί η αναστολή όλων των απελάσεων στη Συρία μόνο για έξι μήνες, αντί για ένα χρόνο, έτσι ώστε από το καλοκαίρι Σύριοι πρόσφυγες να επιστρέψουν σιγά σιγά στη πατρίδα τους.

Οι Σοσιαλδημοκράτες χαρακτηρίζουν την πρόταση αυτή κυνική. Αντιδράσεις υπήρξαν ωστόσο και από την χριστιανοδημοκρατική ηγεσία, τόσο από τον αρχηγό της Κ.Ο. Φόλκερ Κάουντερ, όσο και από τον υπουργό Καγκελαρίας Πέτερ Άλτμαϊερ, συντονιστή της προσφυγικής πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης. Και οι δύο χριστιανοδημοκράτες αξιωματούχοι τάσσονται σαφώς κατά των απελάσεων στη Συρία το επόμενο διάστημα.

«Το κύριο πρόβλημα δεν είναι το Ισλαμικό Κράτος»

Με τη θέση αυτή συμφωνεί και ο Σάντικ αλ Μούσλι, μέλος της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία και επικεφαλής της πρωτοβουλίας υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων στη Συρία. Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό DLF τόνισε: «Η πρόταση ορισμένων τοπικών υπουργών Εσωτερικών αποτελεί κεφαλαιώδες λάθος. Καταστροφές, θάνατοι και βασανιστήρια μονοπωλούν ακόμα την καθημερινότητα στη Συρία. Πολλοί στη Γερμανία νομίζουν ότι το κύριο πρόβλημα είναι το Ισλαμικό Κράτος, είναι ωστόσο μόνο μια πτυχή του. Ο εμφύλιος στη Συρία ξεκίνησε όταν το καθεστώς Ασάντ άρχισε να επιτίθεται στον πληθυσμό με τη βοήθεια παραστρατιωτικών από το Ιράν, το Ιράκ και το Λίβανο. Οι Σύριοι δεν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα του για να γλιτώσουν από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά για να γλιτώσουν από τον πρόεδρο Ασάντ και την τυραννία. Το γεγονός ότι αποκλιμακώνεται η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της χώρας δεν σημαίνει ότι επικρατεί ειρήνη».

Ο Σάντικ αλ Μούσλι θεωρεί επίσης πρώιμο το ζήτημα που τίθεται από ορισμένους γερμανούς πολιτικούς, οι οποίοι ζητούν διακοπή της οικογενειακής επανένωσης και προτείνουν αντ΄ αυτού να δοθεί οικονομική βοήθεια σε πρόσφυγες να γυρίσουν στη Συρία: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος απορρέει από την εύθραυστη κατάσταση ασφαλείας στη Συρία και την αστάθεια στις γύρω χώρες. Είναι ακόμα νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ότι μπορούν να ξεκινήσουν απελάσεις. Η αποκλιμάκωση σε περιοχές της Συρίας δεν σημαίνει ότι διασφαλίστηκε μακροπρόθεσμα η ειρήνη και ότι μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα οι πρόσφυγες με τις οικογένειές τους».

DLF / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ