Ο Αντ. Χούνκο, από το κόμμα «Η Αριστερά», θεωρεί αντιπαραγωγικές τις κυρώσεις και τις απειλές για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα. Και καταγγέλλει τη διεθνή κοινότητα για «διπλή ηθική» στο παράδειγμα της Σ. Αραβίας.Η Βενεζουέλα προσφέρει μια ακόμη απόδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολιτικοί και αναλυτές στα να σκύψουν στα ιδιαίτερα προβλήματα που οδηγούν τη χώρα στο σημερινό χάος. Μια διαφοροποιημένη άποψη φιλοξενεί το Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF. Πρόκειται για συνέντευξη του Αντρέι Χούνκο, αρμόδιου για θέματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής του κόμματος «Η Αριστερά», ο οποίος επισκέφθηκε πολύ πρόσφατα το Καράκας, συνάντησε τον πρόεδρο Μαδούρο, τον αντίπαλό του Γκουαϊδό, πολιτικούς και κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Χούνκο αποδίδει στη σημερινή κυβέρνηση ευθύνες, αλλά υποστηρίζει ότι το βασικό πρόβλημα συνδέεται με το πετρέλαιο.

Οικονομικό μοντέλο εξαρτημένο από το πετρέλαιο

«Νομίζω, ότι το βασικό λάθος είναι η εξάρτηση από το πετρέλαιο, από τον τρόπο που γίνεται η εκμετάλλευσή του ή άλλων πρώτων υλών, κυρίως στα καλά χρόνια, ότι η τιμή του πετρελαίου ήταν ακόμη υψηλή. Αυτό το λάθος δεν διορθώθηκε. Το βενεζουελανό οικονομικό μοντέλο είναι παραδοσιακά πολύ εξαρτημένο από το πετρέλαιο. Θα ήταν πολύ καλύτερο, εάν είχαν ληφθεί μέτρα διαφοροποίησης της οικονομίας». Ο γερμανός βουλευτής αναφέρει επίσης και τη διαφθορά που υπάρχει στη χώρα ως λόγο της απέραντης φτωχοποίησής της, αλλά θεωρεί ότι οι οικονομικές κυρώσεις επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

«Θεωρώ βασικά λάθος η αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης να γίνεται με κυρώσεις ή ακόμη και απειλές για στρατιωτική επέμβαση, για τις οποίες έκανε λόγο ο Μάικ Πομπέο. Κατά την άποψή μου χρειάζεται να δρομολογηθεί διαδικασία διαλόγου και να σταματήσει η μονομερής υποστήριξη του Γκουαϊδό. Χθες ο Γκουαϊδό έκανε πραξικόπημα, γιατί επρόκειτο αναμφισβήτητα για πραξικόπημα που έτυχε μάλιστα της υποστήριξης του υπουργού Εξωτερικών. Το θεωρώ λάθος και ζητώ, όπως το κάνουν το Μεξικό και η Ουρουγουάη, να γίνουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα».

«Εκλεγμένος πρόεδρος ο Μαδούρο»

Η μετατροπή της Βενεζουέλας σε τόπο αντιπαράθεσης βασικά δύο μεγάλων δυνάμεων καθιστά αδύνατο αυτόν τον διάλογο. Η χώρα βρίσκεται σε ομηρία, υποστηρίζει. Αλλά πως είναι δυνατόν να μην επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος των υπεύθυνων για την πείνα, την καταπίεση, τα βασανιστήρια του λαού, σε εκείνους που του κλέβουν τα χρήματα; τον ρωτά ο δημοσιογράφος. «Στο θέμα των κυρώσεων υπάρχει πάντα το ερώτημα ποιος αποφασίζει. Είμαστε σε θέση να πούμε ότι σε αυτούς θα τις επιβάλλουμε και σε άλλους όχι; Είναι απίστευτη η διπλή ηθική με την οποία η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει, για παράδειγμα τη Σ. Αραβία. Γίνονται εξαγωγές όπλων στη χώρα, αλλά σε άλλες επιβάλλονται κυρώσεις. Υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί για να αποφασίζουν. Και όχι μονομερώς κάθε χώρα να αποφασίζει, εάν θα αναγνωρίσει εκλογές ή αν θα προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση».

Για τον Νικολάς Μαδούρο ο γερμανός βουλευτής υποστηρίζει ότι δεν είναι δικτάτορας, αλλά εκλεγμένος πρόεδρος με ποσοστό 67%.

Κρίστοφ Χάινεμαν/DLF

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ