Οι γερμανικές αρχές εκτιμούν ότι οι δύο συλληφθέντες λαθροκυνηγοί δολοφόνησαν τους αστυνομικούς στο Κούζελ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καλύψουν τα ίχνη τους.Tην προσωρινή κράτηση των δύο υπόπτων στην υπόθεση δολοφονίας των δύο αστυνομικών τα ξημερώματα της Δευτέρας σε επαρχιακό δρόμο του ομόσπονδου κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο διέταξε ο αρμόδιος εισαγγελέας. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα στην συνέντευξη αστυνομίας και εισαγγελίας οι διωκτικές εκτιμούν ότι οι δύο δράστες, οι οποίοι άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια ελέγχου του οχήματός τους από τους δύο άτυχους αστυνομικούς, ήταν λαθροκυνηγοί και προσπάθησαν πάνω στην απελπισία τους να καλύψουν τα ίχνη τους. Σε βάρος των δύο κατηγορουμένων (32 και 38 ετών) εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στις 4:20 πμ ένας 29χρονος αρχιεπιθεωρητής και μια 24χρονη ασκούμενη αστυνομικός σταμάτησαν το βαν των δύο υπόπτων σε ερημικό δρόμο κοντά στην μικρή πόλη Κούζελ για έλεγχο ρουτίνας. Σύμφωνα με κύκλους διωκτικών αρχών οι αστυνομικοί είχαν ειδοποιήσει το κέντρο ότι με το βαν μεταφέρονταν νεκρά ζώα. Στην τελευταία του επικοινωνία με τους συναδέλφους του ο 29χρονος αστυνομικός έδωσε σήμα ότι δέχονται πυροβολισμούς. Το απόγευμα της Δευτέρας η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη των δύο υπόπτων στο Ζούλτσμπαχ του κρατιδίου Ζάαρλαντ.

Ο 32χρονος ύποπτος «αρνήθηκε ότι πυροβόλησε»

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Στέφαν Όρτεν τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ότι οι δύο ύποπτοι είχαν βγει για κυνήγι χωρίς ωστόσο την απαραίτητη άδεια από τις αρχές. Άγνωστο παραμένει ωστόσο γιατί οι δύο αστυνομικοί σταμάτησαν το εν λόγω όχημα και όχι κάποιο άλλο. «Γεγονός πάντως είναι ότι στο πίσω μέρος του βαν βρίσκονταν ικανός αριθμός νεκρών ζώων», υπογράμμισε ο αρμόδιος εισαγγελέας στην ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με τον Στέφαν Όρτεν ο 32χρονος ύποπτος παραδέχθηκε στην απολογία του πως ήταν λαθροκυνηγός, περιέγραψε τον έλεγχο από τους δύο άτυχους αστυνομικούς, «αρνήθηκε ωστόσο ότι πυροβόλησε». Από την πλευρά του ο 38χρονος έτερος ύποπτος, στο σπίτι του οποίου οι αρχές εντόπισαν ολόκληρο οπλοστάσιο, κάνει χρήση του δικαιώματος σιωπής που προβλέπει ο νόμος.

Βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων εισαγγελία και αστυνομία θεωρούν ότι οι δύο ύποπτοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τους αστυνομικούς. Στις έρευνες των αστυνομικών στο σπίτι, στο οποίο συνελήφθησαν οι δύο λαθροκυνηγοί, εντοπίστηκαν μια κοντόκανη καραμπίνα και ένα κυνηγητικό όπλο. Στην συνέντευξη Τύπου οι διωκτικές αρχές απέκλεισαν πολιτικά κίνητρα για τη δολοφονία ή διασυνδέσεις των υπόπτων με ακροδεξιές δομές, όπως εκείνη των αποκαλούμενων «Πολιτών του Ράιχ».

Γνωστοί στις αρχές οι συλληφθέντες

Οι διωκτικές αρχές επιβεβαίωσαν την είδηση ότι η 24χρονη αστυνομικός έχασε τη ζωή της από πυροβολισμό στο κεφάλι και πως ο 29χρονος συνάδελφός της δέχθηκε τέσσερεις σφαίρες, μια από τις οποίες στο κεφάλι. Ο άτυχος αστυνομικός πυροβόλησε 14 φορές χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πετύχει έναν από τους δύο υπόπτους. Σύμφωνα με τις αρχές η 24χρονη ασκούμενη αστυνομικός ήταν ανυποψίαστη και πρέπει να δέχθηκε τη σφαίρα την ώρα που διεξήγαγε τον έλεγχο του οχήματος κρατώντας στα χέρια της ένα φακό και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

Όπως ανακοίνωσε τέλος η αρμόδια εισαγγελία οι δύο ύποπτοι δεν διαθέτουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Ο 38χρονος ήταν ωστόσο γνωστός στις αρχές για λαθροθηρία και εγκατάλειψη τόπου αυτοκινητιστικού ατυχήματος. Ο 32χρονος είχε διαπράξει στο παρελθόν διάφορες απάτες.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, afp)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ