Από δεξιά: ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, δικηγόρος κ. Γεώργιος Βλαχόπουλος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου κ. Ούντε, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιαννακάκος και μέλη του Βαυαρικού-τουρκικού-ελληνικού Συλλόγου Μονάχου

Από 23 μέχρι 27 Ιουνίου 2011 έλαβε χώρα στο Μόναχο η 7η Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα με πολλές εκδηλώσεις και με σκοπό την περαιτέρω καλλιέργεια και εμβάνθυνση των ελληνοβαυαρικών σχέσεων. Εμπνευστής και κύριος διοργανωτής της Ελληνοβαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας είναι η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας επικουρούμενη από βαυαρικούς και ελληνικούς φορείς, οργανισμούς και συλλόγους Μονάχου. Η μέχρι τώρα επιτυχημένη διοργάνωση και η θετικώτατη αποδοχή της από τη βαυαρική κοινωνία, δείχνει ότι η κοινωνική, θρησκευτική και πολιτιστική ζωή και προσφορά της παροικίας μας είναι αξιοπρόσεκτη και σεβαστή. Εφέτος μετείχαν 34 οργανισμοί και σύλλογοι, εκ των οποίων οι 11 ήταν βαυαρικοί.

Την 7η Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα χαιρέτισαν με γραπτή τους δήλωση στο επίσημο πρόγραμμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο Βαυαρός Πρωθυπουργός κ. Σεεχόφερ και ο Δήμαρχος Μονάχου κ.Ούντε, οι οποίοι και υπογράμμισαν τις καλές ελληνοβαυαρικές σχέσεις, σ’ όλα τα επίπεδα. Επίσης οι Δήμοι των πόλεων Unterföhring και Bad Tölz έλαβαν μέρος σε μερικές εκδηλώσεις μας.

Αναλυτικώτερα το πρόγραμα ήταν το ακόλουθο:

Το βαυαρικό χορευτικό συγκρότημα Isargau

Την Πέμπτη έλαβε χώρα έκθεση φωτογραφίας και ντοκυμαντέρ με θέμα: „Μετέωρα Οι κατακόμβες του ουρανού“, στο Ελληνικό Σπίτι.

Την Παρασκευή ο Βυζαντινός ο χορός του Ελληνικού Μουσικού Συλλόγου Μονάχου υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας κ. Κωσταντίνου Νικολακοπούλου, έψαλλε ύμνους στη Σαλβάτορκιρχε, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας και του Αρχιερατικού Επιτρόπου Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση. Ο προιστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς καλοσώρισε τους παρευρισκομένους, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του ναού για την ανακαίνισή του.

Την Παρασκευή επίσης ο δημοσιογράφος της εφημερίδας του Μονάχου Süddeutsche Zeitung κ. Αλέξανδρος Στεφανίδης διάβασε στο Ελληνικό Σπίτια ποσπάσματα από το βιβλίο του „Beim Griechen“ στο οποίο περιγράφει τη ζωή της οικογένειάς του, ως μεταναστών, στη Γερμανία. Παρευρέθησαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας, ο Αρχιερατικός Επιτρόπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Κωσταντίνος Γιαννακάκος, ο οποίος, ως διευθυντής του Ελληνικού Σπιτιού, καλοσώρισε τους παρισταμένους.

Μουσείο Στρατοπέδου Συγκεντρώσεως Νταχάου. Από αριστερά: ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, η κ. Χάμμερμαν, ο κ. Φρέλλερ, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Βήχος και ο Ιεροδιάκονος Νικόλαος Τζώρτζης. Ο π. Νικόλαος Τζώρτζης διετέλεσε μαθητής του μακαριστού Γαλανόπουλου

Το Σάββατο πρωί έλαβε χώρα στο Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως Νταχάου ειδική εκδήλωση μνήμης για τους φυλακισθέντες και βασανισθέντες έλληνες κληρικούς (1943-1945), Αρχιμανδρίτη Μελέτιο Γαλανόπουλο και Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Χατζόπουλο. Ο Μελέτιος Γαλανόπουλος ήταν από το 1939 μέχρι 1948 εφημέριος στη Σαλβάτορκιρχε στο Μόναχο. Παρέστησαν και εκφώνησαν χαιρετισμούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο πρόεδρος του Βαυαρικού Ιδρύματος των Βαυαρικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης, κ. Κάρολος Φρέλλερ, η διευθύντρια του Μουσείου κ. Δρ. Γαβριέλλε Χάμμερμανν και ο οργανωτής της εκδήλωσης μνήμης, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. Παρέστησαν επίσης ο εφημέριος της Ενορίας Αγίου Στεφάνου Νταχάου, Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Βήχος, η ιατρός Δρ. Αργυρή Παρασύρη-Μπάουερ, η οποία και ανέλαβε τη δαπάνη της αναμνηστική πλάκας, ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Μονάχου κ. Αλέξανδρος Απαζίδης, με δύο παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές στολές, την Ελένη Απαζίδου, μαθήτρια της πρώτης τάξης του Γυμνασίου και τον Αθανάσιο Αντωνιάδη, μαθητή της δευτέρης τάξης του Γυμνασίου, η καθηγήτρια του Λυκείου κ. Εύα Γρίβα, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Μονάχου κ. Χριστίνα Ζώη, ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων κ. Μουτάφης, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Κατερίνα Φθενάκη και η υπεύθυνη για Τμήματα Μητρικής Γλώσσης, κ. Ελένη Βούλγαρη. Ο Βυζαντινός χορός του Ελληνικού Μουσικού Συλλόγου Μονάχου, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μονάχου, κ. Κωσταντίνου Νικολακοπούλου έψαλλε τον ύμνο της Μεγάλης Παρασκευής „Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου…και ενέδυσάν με χλαμύδαν..“ – ως υπενθύμηση για την ταπείνωση των εγκλείστων στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης, όπου οι ναζιστές τους αφαιρούσαν τα ιμάτια και τους έντυναν με μια ευτελή χλαμύδα – και το „Χριστός Ανέστη…„ για το λόγο ότι το Πάσχα του 1945 απελευθερὠθηκαν οι επιζήσαντες του ολοκαυτώματος. Είναι η πρώτη φορά που μνημονεύονται οι δύο έλληνες κληρικοί σε επίσημη βαυαρική εκδήλωση και θα μνημονεύονται, ασφαλώς, για πάντα.

Νεολαία του Ποντιακού Συλλόγου Μονάχου: Ελένη Απαζίδου, μαθήτρια της πρώτης τάξης του Γυμνασίου και Αθανάσιος Αντωνιάδης, μαθητής της δευτέρης τάξης του Γυμνασίου

Ιστορικό: Με πρωτοβουλία και παρέμβαση του Αρχιερατικού Επιτρόπου Βαυαρίας Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση αποδέχθηκε το κρατικό Ίδρυμα των Βαυαρικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης δύο σημαντικές προσθήκες στο Μουσείο του Στρατοπέδου Συγκεντρώσεως Νταχάου: α) να τοποθετηθεί μια αναμνηστική μεταλλι¬κή πλάκα με τα ονόματα των δύο κληρικών στο Μουσείο του Στρατοπέδου και β) να συμπεριληφθεί το όνομα του μακαριστού Γαλανοπούλου με αρκετά βιογραφικά του στοιχεία και φωτογραφίες σε ειδική έκδοση λευκώματος, σε λάβαρο και σε υλικό έκθεσης μέσα στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου.

To Σάββατο απόγευμα έλαβε χώρα έκθεση φωτογραφίας του Γρηγόρη Γιάκη με θέμα: “Ελλάδα με μια ματιά“, στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης Unterföhring, κοντά στο Μόναχο. Παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος, ο π. Απόστολος Μαλαμούσης και ο Δήμαρχος της πόλης κ. Σβαρτς ο οποίος και έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό. Εισαγωγή στο θέμα της έκθεσης έκανε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ελένη Τορόση. Τη δεξίωση επιμελήθηκε ο κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής.

Ακολούθησε μια θαυμάσια μουσική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Εκκλησίας μας με τη χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Σερρών „Άγιος Πολύκαρπος“.

Το ίδιο βράδυ υπήρξε στη Σαλβάτορκιρχε μια εκδήλωση κλασικής μουσικής, στα πλαίσια της μουσικής βραδυάς που διοργάνωσε η Τράπεζα „Χυποφερεινσμπανκ“, η οποία γειτνιάζει με τη Σαλβάτορκιρχε.

Την Κυριακή το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας τέλεσε στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στις 11 π.μ.υπήρξε ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο του Μονάχου.

Από αριστερά: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Περιφερειάρχης Άνω Βαυαρίας κ. Χίλλεμπραντ, ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, η ευαγγελική πάστορας κ. Κιττελμπέργκερ, η σύγυγος του Δημάρχου κ. Ούντε, ο επίσκοπος κ. Σίμπλερ και ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου κ. Ούντε
Από δεξιά: ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, δικηγόρος κ. Γεώργιος Βλαχόπουλος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου κ. Ούντε, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιαννακάκος και μέλη του Βαυαρικού-τουρκικού-ελληνικού Συλλόγου Μονάχου
Χορός για όλους

Από 12.30 μ.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. έλαβε χώρα η μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Μονάχου, Odeonsplatz.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν με παλμό και ενθουσιασμό οι δημοσιογράφοι της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης Φανή Αθέρα και Κλάους Μπέλλοφ, ενώ συντονιστής ήταν ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων κ. Κωσταντίνος Μουτάφης.

Έλαβαν μέρος ο μουσικός Σύλλογος Φιλαρμονία, τα χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων Ηπειρωτών, Ιονίων Νήσων, Κρητών, Ελληνικού Σπιτιού, του Συλλόγου Μικρασιατών Σερρών „Άγιος Πολύκαρπος“ και του βαυαρικού συλλόγου Ισαργκάου.

Ακολούθησε σάτυρα με γνωστό σ’ όλη τη Γερμανία ηθηποιό Γκοττφριντ Φίσερ και το πρόγραμμα έκλεισε με ελληνική μουσική και χορό για όλους. Για τους μικρούς φίλους μας υπήρχε πλούσιο εκπαιδευτικό παιδικό πρόγραμμα.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος η ελληνική κουζίνα με εδέσματα, γλυκά και ποτά με τους ακάματους εθελοντές Μανώλη Κουγιουμουτζή και Γεώργιο Μανδαλενάκη, απέσπασε τον έπαινο και τα συγχαρητήρια των χιλάδων επισκεπτών. Επίσης οι εξαίρετοι λουκουμάδες του γνωστού μελισσοκόμου Σταμάτη Σίνη, με το ψήσιμό τους σε ειδικό ταψί διαμέτρου 1,5 μ., έδωσαν ιδιαίτερη γεύση στη γαστρονομία μας.

Με πολλά περίπτερα διάφοροι ελληνικοί και βαυαρικοί οργανισμοί και σύλλογοι παρουσίασαν τις δραστηριότητές του. Περίπτερα είχαν Ενορίες Μονάχου, η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου, η Βαυαρική Καγκελαρία, το Μουσείο „Βασιλεύς Όθωνας της Ελλάδος „ της πόλης Ottobrunn, το Μουσείο της πόλης Bad Tölz, οι Σύλλογοι Αιγαίου και Ποντίων και ο αγιογράφος Στέφανος Στωίλας. Επίσης για πρώτη φορά υπήρξε και ένα Βαυαρικό-Τουρκικό-Ελληνικό περίπτερο με πληροφοριακό υλικό για τους ανθρώπους με αναπηρία.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο Περιφεριάρχης Άνω Βαυαρίας κ. Χίλλενμπραντ (ως εκπρόσωπος του Βαυαρού Πρωθυπουργού), ο Επίτιμος Πρόξενος Κύπρου κ. Χορν, ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου κ. Ούντε, ο Επίσκοπος Σίμπλερ (ως εκπρόσωπος του Καρδιναλίου Μονάχου), η Πάστορας Κιττελμπέργκερ (ως εκπρόσωπος του Ευαγγελικού Επισκόπου Βαυαρίας), οι οποίοι και απηύθυναν χαιρετισμό. Αξιολογώτατος ήταν ο λόγος του Δημάρχου κ. Ούντε που αναφέρθηκε στα σύγχρονα προβλήματα της Ελλάδος και της Ευρωπαικής Ένωσης. Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας π. Απόστολος Μαλαμούσης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μονάχου κ. Κωσταντίνος Γιαννακάκος είχαν τη γενική επίβλεψη της εορτής.

Πλήθος επισήμων μας τίμησαν με τη παρουσία τους, μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Τσιλρ, ο Δήμαρχος Ουντερφερινγκ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας καθηγητής κ. Φθενάκης, ο δικηγόρος Σταύρος Κωσταντινίδης και ο δικηγόρος Γεώργιος Βλαχόπουλος, ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, πολλοί βαυαροί καθηγητές Πανεπιστημίου, πολιτικοί παράγοντες και εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου. Υπολογίζεται ότι την ημέρα εκείνη είχαμε στην Odeonsplatz περί τις 25 χιλιάδες επισκεπτών

Παρασημοφόρηση του διευθυντή της Τράπεζας κ. Στρετγκεν

Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 27 Ιουνίου, η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας τίμησε, ενώπιον εκπροσώπων της βαυαρικής κοινωνίας και της παροικίας μας, με το ανώτατο παράσημο της Μητροπόλεως τον διευθυντή της Τράπεζας Στατσπαρκασσε Μονάχου κ. Στρέτγκεν για το πολύπλευρο έργο του για τον ελληνισμό του Μονάχου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμουσης, ενώ τον επαινετικό λόγο εκφώνησε ο Βαυαρός Υπουργός Εσωτερικών κ. Χέρμανν. Ο Βυζαντινός χορός του Ελληνικού Μουσικού Συλλόγου Μονάχου, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μονάχου, κ. Κωσταντίνου Νικολακοπούλου έψαλλαν θαυμάσιους ύμνους, ενώ η Συμφωνική Ορχήστρα Μονάχου ενθουσίασε με έργα του Ροσσίνι (Gioacchino Rossini 1792-1868).

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) και η Βαυαρική τηλεόραση πήραν στιγμιότυπα από την εκδήλωση της Κυριακής και οι εφημερίδες Süddeutsche Zeitung και Abendzeitung με φωτογραφίες και πολλά άρθρα αναφέρθηκαν διεξοδικά στην εορτή. Επίσης η εφημερίδα Münchner Merkur αναφέρθηκε με σχόλιο και φωτογραφία στην παρασημοφόρηση του κ. Στρέτγκεν. Οι τοπικές εφημερίδες της πόλης Νταχάου αναφέρθηκαν επίσης στην εκδήλωση μνήμης για τους δύο έλληνες κληρικούς.

Η 7η Ελληνο–Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, η δε θετικώτατη απήχησή της στη βαυαρική κοινωνία ήταν μεγαλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ