Αλλαγή γενιάς στο πόντιουμ της Συμφωνικής Ορχήστρας Μονάχου. Αναλαμβάνει ο Ισραηλινός Λαχάβ Σάνι. Πολύ νέος και πολυτάλαντος θα φέρει ζωντάνια και νέο άνεμο στην ορχήστρα.Κλείνει σχεδόν ένας χρόνος που τότε που χηρεύει η θέση του Γενικού Μουσικού Διευθυντή μιας από τις πιο φημισμένες ορχήστρες του κόσμου, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μονάχου. Από το πόντιουμ πέρασαν αρχιμουσικοί παγκόσμιας εμβέλειας. Οι Βίλχελμ Φουρτβένγκλερ, Σέργκιου Τσελιμπιντάκε, Τζέιμς Λιβάιν και Λορίν Μααζέλ είναι ορισμένοι εξ αυτών. Ο τελευταίος ήταν ο Ρώσος Βαλερί Γκεργκίεφ, ο οποίος απολύθηκε λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στις 25 Φεβρουαρίου του 22 ο τότε και νυν δήμαρχος του Μονάχου Ντίτερ Ράιτερ έδωσε προσθεσμία τριών ημερών στον αρχιμουσικό να αποστασιοποιηθεί.Ο Ράιτερ δικαιολόγησε την πράξη του με το ότι το Μόναχο έχει αδελφοποιηθεί με την πόλη του Κιέβου. Ο Ρώσος αρχιμουσικός δεν αποστασιοποιήθηκε όσο έπρεπε και έτσι την 1η Μαρτίου η πόλη του Μονάχου κατήγγειλε άμεσα το συμβόλαιό του.

Πολύ νέος και πολυτάλαντος

Όλα αυτά σήμερα είναι περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα. Πάντως το δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας της Βαυαρίας αναζήτησε διάδοχο και έκανε την επιλογή του προς μιαν άλλη κατεύθυνση. Διάδοχος του Γκεργκίεφ για τη σεζόν 2026/2027 είναι ο Ισραηλινός Λάχαβ Σάνι, αλλά όπως ο ίδιος δήλωσε θα ξεκινήσει τις συναυλίες πολύ νωρίτερα για να γνωριστεί με την ορχήστρα. Ο Σάνι είναι μόλις 34 χρονών, αλλά αν δει κανείς το βιογραφικό του, θα νομίζει ότι έχει ζήσει δύο ζωές. Γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ από πατέρα αρχιμουσικό και μόλις στα έξι του ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και αργότερα στη Μουσική Σχολή Μπούχμαν Μέτα της πόλης του. Η Γερμανία δεν του είναι άγνωστη. Συνέχισε τις σπουδές στο Βερολίνο, στη Μουσική Ακαδημία Χανς Άισλερ με δάσκαλο τον Κρίστιαν Έβαλντ στη διεύθυνση χορωδίας και τον Φάμπιο Μπιντίνι στο πιάνο. Αλλά η πιο σημαντική συνάντηση στη ζωή του και μεγάλος του εμπνευστής ήταν ο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, χωρίς να υπάρξει μαθητής του. Αλλά στις πολλές συναντήσεις, πρόβες και συναυλίες είναι ο άνθρωπος που τον μύησε στα άδυτα της μουσικής και στο όνομα του οποίου ορκίζεται μέχρι σήμερα.

Ένας τόσο νέος αρχιμουσικός της Συμφωνικής του Μονάχου; Εκ πρώτης όψεως η εικόνα του δεν φαινόταν να ταιριάζει με τη μεγάλη εικόνα μιας τέτοιας ορχήστρας. Γιατί είναι πολύ νέος και περίεργα φρέσκος, αλλά και επειδή έγινε γνωστός ως επιτυχημένος πιανίστας. Κι ακριβώς γι αυτόν τον λόγο κανονικά δεν θα χρειάζονταν να διευθύνει και ορχήστρα, όπως είπε κάποτε. Όμως από νωρίς ενδιαφέρθηκε και για τη διεύθυνση ορχήστρας. Κι αυτό φάνηκε από τις σπουδές του στο κόντρα μπάσο, που συνέχισε παράλληλα με αυτές στο πιάνο. Στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ έπαιξε κοντραμπάσο και έτσι γνώρισε και την άλλη πλευρά του πόντιουμ. Επίσης έπαιξε και μουσική δωματίου. Από τότε που κέρδισε στον διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας Γκούσταβ Μάλερ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μπάμπεργκ το 2013, η φήμη του Σάνι σε αυτόν τον τομέα αυξήθηκε παγκοσμίως. Το 2016 έκανε το ντεμπούτο του με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ρότερνταμ ως μαέστρος και πιανίστας και το 2018 διορίστηκε ως ο νεότερος αρχιμουσικός στην ιστορία της ορχήστρας.

Φέρνει καινούργιο άνεμο

Από τη σεζόν 2020/21 είναι επίσης αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ. Πριν από αυτόν, επικεφαλής της για δεκαετίες ήταν ο Ζούμπιν Μέτα. Επιπλέον, σχεδόν όλες οι ορχήστρες παγκοσμίου επιπέδου τον έχουν ήδη προσκαλέσει. Είτε πρόκειται για τη Φιλαρμονική της Βιέννης, του Βερολίνου, τη Φιλαρμονική του Λος Άντζελες, την Ορχήστρα του Μπέρμιγχαμ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, την Ορχήστρα Gewandhaus της Λειψίας, είτε τις Συμφωνικές Ορχήστρες της Βοστόνης και του Σικάγου ή την Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw του Άμστερνταμ. Τις έχει διευθύνει όλες. Με επιτυχία. Στο Μόναχο, μόλις εμφανίστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας. Η Αλεξάνδρα Γκρούμπερ, εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου της ορχήστρας, έκανε λόγο για ένα γάμο από έρωτα. “Μπαίνουμε σε αυτή τη νέα εποχή με ανοιχτές καρδιές”, είπε. Η “σπίθα” είχε ήδη ανάψει τον περασμένο Μάρτιο σε μια κοινή φιλανθρωπική συναυλία. “Συνειδητοποιήσαμε ότι απλά μας ταιριάζει, οι μουσικοί βίωσαν τη συνεργασία ως ίσοι προς ίσον”.

Αλλά και ο διοικητικός διευθυντής της ορχήστρας Πάουλ Μίλερ εκμυστηρεύτηκε ότι ο Σάνι ήταν ο υποψήφιος της καρδιάς του. “Γιατί με αυτόν στο πόντιουμ συντελείται αλλαγή γενιάς που θα προσφέρει φρεσκάδα και τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Ο Σάνι είναι καθαρόαιμος μουσικός, όχι μόνο θα διευθύνει, αλλά θα παίζει πιάνο και κοντραμπάσο”. Έτσι το επόμενο διάστημα ο ταλαντούχος Λαχάβ Σάνι θα βρίσκεται πιο συχνά στο Μόναχο. Παράλληλα θα κρατήσει τη θέση του στο Τελ Αβίβ αλλά και στο Ρότερνταμ πριν αναλάβει πλήρως τα νέα του καθήκοντα. Ένας τόσος φημισμένος, δραστήριος αλλά και ευαίσθητος μουσικός 34 χρονών συνεχίζει ακάθεκτος προς την κορυφή.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/SZ/dpa/Münchner Merkur

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ