Ολοένα περισσότερα πτώματα εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα στις ακτές του Λιβάνου. Πρόκειται για Λιβανέζους μετανάστες, οι οποίοι προσπάθησαν με τη βοήθεια διακινητών να φθάσουν στην Κύπρο και την Ελλάδα.Η ανέχεια και απουσία προοπτικής στον Λίβανο ωθεί όλο και περισσότερους Λιβανέζους στον δρόμο της μετανάστευσης. Με τη βοήθεια διακινητών επιβιβάζονται σε μικρές ξύλινες βάρκες και προσπαθούν να περάσουν στη Κύπρο ή ακόμα και την Ελλάδα.

Μια από τις αιτίες της μετανάστευσης είναι η καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό στις 4 Αυγούστου. Εκφράζονται φόβοι για τη μετατροπή του Λιβάνου σε χώρα προέλευσης οικονομικών μεταναστών, όπως είναι σήμερα η Λιβύη και το Μαρόκο.

Άγνωστό παραμένει πόσοι Λιβανέζοι ξεκίνησαν το τελευταίο διάστημα το επικίνδυνο ταξίδι για τα παράλια της Κύπρου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αριθμός τους αυξήθηκε, αναφέρει η Λίζα Αμπού Κάλεντ από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: «Καταγράψαμε 24 βάρκες μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικό είναι ότι τον Ιούλιο μόλις τρεις βάρκες απέπλευσαν από τις ακτές του Λιβάνου. Τον Αύγουστο παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση. Συνολικά φέτος καταγράψαμε περισσότερες αναχωρήσεις από ό,τι τα τελευταία χρόνια. Ορισμένοι μετανάστες μας είπαν ότι η έκρηξη στη Βηρυτό τούς ώθησε να εγκαταλείψουν τη πατρίδα τους. Άλλοι πάλι έκαναν λόγο για την δύσκολη οικονομική κατάσταση στη χώρα».

Νέοι χωρίς προοπτική

Πάνω από το 50% των Λιβανέζων ζει κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Και η τάση είναι ανοδική. Γεγονός που αποδίδεται στον νεποτισμό και τη διαφθορά. Οι θέσεις εργασίας και οι αναθέσεις έργων πηγαίνουν συνήθως σε εκείνους με καλές διασυνδέσεις.

Κυρίως οι νεότεροι σε ηλικία είναι εκείνοι που δεν βλέπουν πια προοπτική στην πατρίδα τους. Όπως ο Αντάρ, ο οποίος εγκατέλειψε το Λίβανο με βάρκα, αλλά η κυπριακή ακτοφυλακή τον μετέφερε πίσω στον Λίβανο: «Έφυγα γιατί η ζωή εδώ είναι πολύ σκληρή. Χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα. Αν αρρωστήσω δεν μπορώ να πάω σε νοσοκομείο για περίθαλψη. Φάρμακα δεν είμαι σε θέση να αγοράσω».

Ο Αντάρ δηλώνει πάντως αποφασισμένος να προσπαθήσει και πάλι να περάσει στη Κύπρο μόλις συγκεντρώσει τα 600 με 700 δολάρια που ζητούν οι διακινητές.

Μπγερν Μπλάσκε (ARD Κάιρο)

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ