Μακρύς και δύσκολος είναι ο δρόμος που ξεκίνησε στο Βερολίνο για την ειρήνευση της Λιβύης. Μεγάλο αγκάθι η επιτήρηση του εμπάργκο όπλων. Το θέμα συζητούν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.Σε ιταλικά χέρια περνά το μέλλον της Λιβύης. Από το Μάρτιο επικεφαλής της λεγόμενης διαδικασίας του Βερολίνου θα τεθεί η Ιταλία. Μετά το Βερολίνο η επόμενη Διάσκεψη για το μέλλον της χώρας θα γίνει στη Ρώμη. Το βάρος της ευθύνης για την υλοποίηση όσων αποφάσεων ελήφθησαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου και κυρίως του σεβασμού στο εμπάργκο όπλων θα χειριστεί ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο.

Η διπλωματική ρητορική και η πράξη

Ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας, ο οποίος συμμετείχε χθες σε πάνελ στο κλείσιμο της Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, δεν διακατέχεται από αυταπάτες για τα βαρύ έργο που καλείται να επιτελέσει. Ο Λουίζι ντι Μάιο τόνισε ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έκανε το πρώτο βήμα ενός δρόμου που αναμένεται μακρύς και δύσκολος. «Τώρα έχει έρθει ο καιρός να γεμίσουμε το χάσμα ανάμεσα στη διπλωματική ρητορική από τη μια, και από την άλλη τη συμπεριφορά και τα επί τόπου δεδομένα. Δυστυχώς, με τη συνεχή παραβίαση της εκεχειρίας και του διεθνούς εμπάργκο, η ιστορία, όπως εξελίσσεται στη Λιβύη σήμερα, διαφέρει θεμελιακά από αυτή που γράφτηκε στο Βερολίνο».

Αλλά πώς είναι δυνατόν να υλοποιηθεί στην πράξη αυτό, όταν αυτοί που υπέγραψαν τη συμφωνία του Βερολίνου είναι κι αυτοί που την παραβιάζουν; Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, κατήγγειλε πρόσφατα ότι πολλές χώρες, παρούσες στο Βερολίνο, συνεχίζουν να στέλνουν όπλα και μαχητές και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές της χώρας. Έκανε μάλιστα και ονομαστική αναφορά σε αυτές τις χώρες. Μίλησε για τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και την Τουρκία και έκανε μάλιστα λόγο για σκάνδαλο. Ο σεβασμός στο εμπάργκο όπλων είναι η μία όψη, η άλλη είναι η επιτήρηση. Χωρίς επιτήρηση δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι χώρες που μετέχουν στη διαδικασία του Βερολίνου σέβονται την υπογραφή τους.

Συνοριοφύλακες από την ΕΕ;

Το θέμα γίνεται σήμερα αντικείμενο συζήτησης στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και οι απόψεις είναι πολλές και αντικρουόμενες. Για παράδειγμα, η Αυστρία δια του υπουργού Εξωτερικών της, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, απορρίπτει τους ελέγχους με πλοία στη Μεσόγειο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σημερινό φύλλο της Die Welt πρότεινε την αποστολή συνοριοφυλάκων από την ΕΕ για να επιτηρήσουν επί τόπου το εμπάργκο, υπό την αίρεση ότι θα το επιτρέψουν και οι Λίβυοι. Μάλιστα εκδήλωσε το ενδιαφέρον να συμμετάσχει η χώρα του σε αυτήν την αποστολή.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών γνωρίζει τις διαφωνίες στην ΕΕ γύρω από την ανασύσταση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία». «Ξέρετε, οι συζητήσεις για τη χρήση πλοίων επιτήρησης του εμπάργκο στη Μεσόγειο, όπως στην επιχείρηση Σοφία, είναι πολύ – πολύ δύσκολες» είπε χθες στο Μόναχο ο Χάικο Μάας. «Παρόλα αυτά, ίσως να μην είναι απαραίτητο, επειδή οι οδοί από αέρος, από θάλασσας και από στεριάς μπορούν να επιτηρηθούν και από αεροπλάνα. Θα το συζητήσουμε αύριο».

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ dpa/ AP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ