Από τον Γερμανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιοαχίμ Γκάουκ.

Φωτογραφίες: Κώστας Ζιάγκος.

 

Επιμέλεια κειμένου: Ελληνική Γνώμη*.

 

Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Γιοαχίμ Γκάουκ στην Ήπειρο, που μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, έφτασαν στα Γιάννενα γύρω στις 12 το μεσημέρι. 
Ως γνωστόν ο Γερμανός Πρόεδρος βρέθηκε  στην περιοχή για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωgaoul23δίας, του μαρτυρικού χωριού Λιγκιάδες. 
Ας σημειωθεί ότι ο Κ. Παπούλιας έθεσε χθες στον ομόλογό του, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, όσο και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, θέμα γερμανικών αποζημιώσεων, ζητώντας την επίλυση του προβλήματος με ταχεία έναρξη των συνομιλιών.


 

Ο κ. Γκάουκ

 

Σε δηλώσεις του σήμερα από τις Λιγκιάδες ο Γερμανός Πρόεδρος σημείωσε τα εξής:

 

«Επιθυμώ να αρθρώσω, αυτό που δράστες, αλλά και πολιτικά υπεύθυνοι τόσων πολλών χρόνων στη μεταπολεμική περίοδο δεν ήθελαν, ή δεν μπόρεσαν να προφέρουν, ότι δηλαδή τα όσα συνέβησαν εδώ ήταν κτηνώδης αδικία και με αίσθημα ντροπής και πόνου ζητώ από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων “συγγνώμη”».

 

Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ, απευθύνθηκε στις οικογένειες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας της 3ης Οκτωβρίου του 1943, στους Λιγκιάδες, αφού προηγουμένως κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων.

 

Κατά την ομιλία του, ο Γερμανός Πρόεδρος έκανε λόγο για τις «ληστείες, τις τρομοκρατικές πράξεις και τις δολοφονίες, που προήλθαν από μια χώρα, η οποία είχε μετατραπεί σε αδίστακτη δικτατορία». Πιο αναλυτικά, ανέφερε:

 

«Υποκλίνομαι ενώπιον των θυμάτων των φρικαλέων εγκλημάτων, που διαπράχτηκαν εδώ, αλλά και σε τόσους άλλους τόπους στην Ελλάδα. Και όμως, σε τόπους, όπως αυτόν εδώ, νιώθω μια βαθιά αναστάτωση και μια διττή ντροπή, ντροπή γιατί άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα στον γερμανικό Πολιτισμό, μετατράπηκαν σε δολοφόνους. Ντρέπομαι και για το γεγονός ότι η δημοκρατική Γερμανία, από την περίοδο που βήμα-βήμα άρχισε να επεξεργάζεται το παρελθόν της με κριτικό πνεύμα, έμαθε τόσο λίγα και διδάχτηκε από την ενοχή της, αναφορικά με τους Έλληνες”. Πριν αναχωρήσει από τους Λιγκιάδες, ο κ. Γκάουκ έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών: «Υποκλίνομαι στα θύματα του τερατώδους εγκλήματος. Σεβαστείτε και προστατέψτε την ανθρώπινη ζωή και τα δικαιώματα».

Η επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας στα Γιάννενα ολοκληρώθηκε το απόγευμα με προσκύνημα στη Συναγωγή, ως ένδειξη τιμής στην Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων.

 

 

Στις εκδηλώσεις παρέστη αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης γερμανικών οφειλών, τα μέλη της οποίας άνοιξαν πανό με τη φράση «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση» γραμμένη στα Ελληνικά, τα Αγγλικά και τα Γερμανικά.

 

 

Τέλος,  κατά την επίσκεψη του κ. Γκάουκ στο χωριό Λιγκιάδες, κάτοικοι της περιοχής κρατούσαν πανό για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και φώναζαν «Δικαίωση».

 *Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, από τους W.Bachsteffel και S. Loser που ακολούθησαν βήμα-βήμα την επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας κ. Γκάουκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ