Ξεκινά αύριο η πρώτη φάση εξόδου από το λοκντάουν με το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων. Την ίδια ώρα ανησυχία συνεχίζει να επικρατεί για το βρετανικό σύστημα υγείας.«Ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα» θα βρίσκεται από αύριο η Αγγλία με την επιστροφή των μαθητών σε σχολεία και πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μεταξύ άλλων προέτρεψε τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τους κανόνες σε αυτή την «προσεκτική» σταδιακή άρση των περιορισμών που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη ένωση εκπαιδευτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπαρκή μέτρα προστασίας εν όψει του ανοίγματος των σχολείων, ζητώντας τη σταδιακή επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, όπως ήδη γίνεται στη Σκωτία και την Ουαλία.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ότι οι μαθητές θα πρέπει να εξεταστούν για κορωνοϊό τρεις φορές μέσα στις δυο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του σχολείου, ενώ παράλληλα έχουν μοιραστεί σχεδόν 57 εκατομμύρια «πακέτα» γρήγορων τεστ αντιγόνων σε σχολεία και πανεπιστήμια, τα οποία θα χρησιμοποιούνται από τους μαθητές στο σπίτι δύο φορές την εβδομάδα. Κύρια ανησυχία όλων είναι η αποτελεσματικότητα αυτών των τεστ, καθώς για κάθε 1000 ελέγχους μία έως τρεις φορές το αποτέλεσμα θα βγει λανθασμένα θετικό στον κορωνοϊό.

22 εκατομ. Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί

Και ενώ η πρώτη φάση του σχεδίου εξόδου από το λοκντάουν ξεκινά, σχεδόν 22 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και μάλιστα αυτή την εβδομάδα ξεκινάει ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 56-59. Ταυτόχρονα ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει μειωθεί αισθητά κάτω από 11 χιλιάδες, χωρίς όμως αυτό να μειώνει και την πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS).

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν έξθ εκατομμύρια ασθενείς που χρειάζοναι νοσηλεία μένουν εκτός των νοσοκομείων εξαιτίας της πανδημίας. Η λίστα αναμονής μάλιστα είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί για πάνω από δέκα χρόνια, με κάποιες περιπτώσεις ασθενών να περιμένουν για τη θεραπεία τους παραπάνω από ένα χρόνο.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και ο κίνδυνος απεργίας των νοσηλευτών του NHS, μετά και την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ για αύξηση των μισθών του προσωπικού κατά μόλις 1%, κίνηση που έχει δημιουργήσει σφοδρές αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ