Ετήσιο Ιερατικό Συνέδριο Ι.Α. Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας – Του Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα.

Α. Σύνεδροι, τόπος και χρόνος της Σύναξης

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το ετήσιο Ιερατικό Συνέδριο του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Αρχιεπlondon1ισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας, Εξαρχίας Δυτικής Ευρώπης και Ιρλανδίας, αναπόσπαστης Επαρχίας του σεπτού Οικουμενικού Θρόνου, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Γρηγορίου. Τη Σύναξη οργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή, με την σύμπραξη και συνεργασία της Επιτροπής του Ιερατικού Συνδέσμου «Αγ. Αθανάσιος».

Στο τριήμερο Συνέδριο, 23η – 25η Απριλίου 2014, συμμετείχαν οι Αρχιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Θεοφιλ. Επίσκοπος Κυανέων κ. Χρυσόστομος και Θεοφιλ. Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος, οι περισσότεροι Ιερείς της Αρχιεπισκοπής, καθώς επίσης και μερικές Πρεσβυτέρες & Διακόνισσες, μια ομάδα Νέων από διάφορες Κοινότητες της Ομογένειας και άλλοι αδελφοί.

Οι εργασίες του Ιερατικού Συνεδρίου, τις δύο πρώτες ημέρες, έλαβαν χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο HighLeigh, της πόλεως Hoddesdon στην κομιτεία Hertfortshire. Την Παρασκευή, Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου κ. Γρηγορίου, στον Ι.Ν. Αγίων 12 Αποστόλων Herts. Ακολούθησε γεύμα στην τοπική Κοινότητα, με εγκάρδια φιλοξενία από τον Ιερ. Προϊστάμενο Πρωτοπρ. Ιωσήφ Παλιούρα, τους Ιερείς και τους εκεί αφοσιωμένους και γενναιόδωρους λαϊκούς Άρχοντες.

Β. Έναρξη εργασιών, ευλογία Οικουμ. Πατριάρχου και χαιρετισμός Αρχιεπισκόπου

Οι εργασίες της Σύναξης ξεκίνησαν με Προσευχή και Ψαλμωδία. Κατόπιν αναγνώσθηκε το μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, μέσω του οποίου ο Παναγιώτατος μετέφερε την ευλογία του προς τη Σύναξη και τους Συνέδρους.

Στη συνέχεια ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος χαιρέτησε εγκάρδια και με πατρική αγάπη τους Συνέδρους, τους οποίους ευχαρίστησε και συνεχάρη για τη διακονία τους. Ανέφερε δε με έμφαση τη μεγάλη σημασία που έχει η Νεολαία στη ζωή των Κοινοτήτων της Ι.Α. Θυατείρων.

Γ. Ομιλητές και θέματα

Το Γενικό Θέμα του Συνεδρίου ήταν: «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ»!

Οι ομιλητές και τα αντίστοιχα θέματά τους είχαν ως εξής:

1). Αρχιμ. Δρ. Ραφαήλ Παβούρης, «Ενίσχυση των δεσμών Νεολαίας και Κοινότητος – Ενορίας»

2). Οικον. Δρ. Σταύρος Σολομού, «Εκκλησιασμός Νεολαίας (Ιερές Ακολουθίες, Ομιλίες και Κηρύγματα)»

3).  Οικον. Ιωάννης Hookway, «Κοινωνική ζωή της Νεολαίας στην Ενορία – Συναντήσεις – Φιλία και Συντροφιά»

4). Αρχιμ. Νικόλαος Ζαχάρωφ (της Ι.Μ. Έσσεξ), «Κατήχηση και Θρησκευτική Διαπαιδαγώγηση των Νέων – Προετοιμασία για το Γάμο»

5). Αρχιμ. Βασίλειος Παπαβασιλείου (Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Α. Θυατείρων), «Γνωριμία και Μελέτη Αγίας Γραφής, βιβλία, περιοδικά, φυλλάδια»

6). Πρεσβ. Γρηγόριος Wellington, «Οικογένεια και Νέοι»

7). Διάκ. Παντελεήμων Maxfield & Πρεσβ. Παύλος Γρηγορίου, «Τα Σύγχρονα Μέσα Επικοινωνίας: το διαδύκτιο και social media (Facebook, Twitter, Youtube, podcasts, blogs, ιστοσελίδες)»

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησε και μια ομάδα Νέων της Ομογένειας, οι οποίοι χάρηκαν πολύ που είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα τόσο ενδιαφέρον Συνέδριο. Ο Άγιος Θυατείρων και οι λοιποί Σύνεδροι χάρηκαν πολύ με τη συμμετοχή των Νέων και άκουσαν με μεγάλη προσοχή τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους. Αποδείχθηκε μάλιστα σαφέστατα πως η Νεολαία βρίσκεται όντως στο κέντρο της καρδιάς και του ενδιαφέροντος της Βιβλικής Εκκλησίας των Θυατείρων. Ο Σεβασμιώτατος φωτογραφήθηκε με τους Νέους και με χαρά δέχθηκε να βγει ακόμα και σε «selfies» μαζί τους!

Δ. Άλλα θέματα

Στη διάρκεια του Ιερατικού Συνεδρίου τελέσθηκε Τρισάγιο στη μνήμη του πρόσφατα κοιμηθέντος Προέδρου του Ιερατικού Συνδέσμου μακ. Πρωτοπρ. π. Ανθίμου Παπανδρέου. Κατόπιν δε επικυρώθηκε από τον Σεβασμιώτατο η νέα σύνθεση της Επιτροπής του Συνδέσμου, στην οποία Πρόεδρος ανέλαβε επαξίως ο Πανοσιολογιώτατος και μουσικολογιώτατος Αρχιμ. Ιάκωβος Σάββα, Ιερ. Προϊστάμενος της ιστορικής Κοινότητας Αγ. Νικολάου Κάρδιφ της Ουαλίας, ο οποίος υπηρετεί πιστά και αφοσιωμένα για 21 συναπτά έτη την Ι.Α. Θυατείρων και Μ.Β.

Ο κ. Λούης Λοΐζου, Σύμβουλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για οικονομικά θέματα και δραστήριος παράγοντας της Κοινότητας των Αγίων 12 Αποστόλων Hatfield, ομίλησε προς τους Συνέδρους για το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα του «Κοινού Ταμείου των Κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπής».

Κατά τη διάρκεια των γενικών συζητήσεων μεταξύ των Συνέδρων, έγιναν επίσης και ενδιαφέρουσες ανταλλαγές απόψεων για διάφορα λειτουργικά, ποιμαντικά και άλλα θέματα που άπτονται της διακονίας των Κληρικών της Ι.Α. Θυατείρων. Στις συζητήσεις αυτές συμμετείχαν με εποικοδομητικές θέσεις και απόψεις πολλοί από τους Συνέδρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ