Φως στην άκρη του τούνελ διαφαίνεται για τους περισσότερους από εκατό πρόσφυγες και μετανάστες στο πλοίο Open Arms έξω από την Λαμπεντούζα. Θα κατευθυνθεί προς το ισπανικό νησί Μινόρκα.Μετά από 18 ημέρες, άρχισε να διαφαίνεται μια κάποια λύση. Η Ιταλία, με τον υπουργό Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, προσφέρεται να διαθέσει δικό της πλοίο για την μεταφορά των μεταναστών στο Open Arms στην Μινόρκα της Ισπανίας. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, σε ένα βαθμό δείχνει διαλλακτική, αν και υπογραμμίζει ότι «η Ιταλία και η Ισπανία πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της κίνησης αυτής».

Ο Ματέο Σαλβίνι βέβαια (από τον οποίο και εξαρτάται το τελικό «ελεύθερο» για κάθε αποβίβαση), συνεχίζει την προπαγάνδα του και τονίζει ότι «το σημαντικό είναι ότι δεν θα κατέβουν τελικά σε κανένα ιταλικό λιμάνι». Η Ισπανία όμως όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, εννοεί να τον καταγγείλει για επιζήμια και παράνομη συμπεριφορά.

Αυτό που τονίζουν οι υπεύθυνοι του Open Arms είναι ότι μετά από τόσες ημέρες αναμονής στο πλοίο, έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα τρομερής έντασης, το οποίο δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγξουν. Θα πρέπει να εξακριβωθεί, παράλληλα, πώς θα αντιδράσουν οι 107 μετανάστες όταν τους ζητηθεί να μπουν σε άλλο σκάφος διότι εκείνοι φοβούνται ότι μπορεί να πρόκειται για παγίδα και φοβούνται τον κίνδυνο υποχρεωτικής επιστροφής στην Λιβύη.

Σύγκρουση Λέγκα με Πέντε Αστέρια

Δεν είναι ακόμη σαφές αν ένα ιταλικό στρατιωτικό πλοίο θα συνοδεύσει το Open Arms στην Μινόρκα ή αν οι διασωθέντες θα πρέπει να εισέλθουν σε αυτό από τη στιγμή που οι ιθύνοντες της ΜΚΟ υπογράμμισαν και σήμερα ότι δεν μπορούν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν ένα τόσο μεγάλο ταξίδι.

Υπενθυμίζεται ότι 13 άνθρωποι με προβλήματα υγείας και 27 ανήλικα παιδιά τις περασμένες ημέρες αποβιβάστηκαν στην Σικελία μετά από πίεση που άσκησε με επιστολές του προς τον Ματέο Σαλβίνι και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Η όλη αυτή υπόθεση προκάλεσε σφοδρή σύγκρουση των Πέντε Αστέρων (που φάνηκαν πιο διαλλακτικά) με την σκληρή γραμμή της Λέγκα. Πρόκειται και για άμεση συνέπεια της γενικότερης πολιτικής έντασης, εν όψει της συζήτησης, αύριο στη Γερουσία, της πρότασης μομφής του κόμματος του Σαλβίνι κατά του ιταλού πρωθυπουργού.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ