Με την κυβέρνηση να φυλλορροεί, το επιτελείο Τζόνσον αναζητά τρόπους για να παρακάμψει τον νόμο που κλείνει τον δρόμο στην αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Δεν απομένουν πολλές επιλογές.Μετά την ηχηρή παραἰτηση της υπουργού Εργασίας, Άμπερ Ραντ από τη βρετανική κυβέρνηση και τα έδρανα των Συντηρητικών, το επικοινωνιακό επιτελείο της Ντάουνινγκ Στριτ αναζητά διεξόδους στο αδιέξοδο που προκάλεσαν οι απανωτές ήττες της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο.

Ο νόμος που απαγορεύει την έξοδο χωρίς συμφωνία και υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει νέα παράταση από τις Βρυξέλλες δένει χειροπόδαρα τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εξακολουθεί να διακηρύττει πως προτιμά να πεθάνει παρά να αιτηθεί για μια νέα παράταση.

Γι αυτό τον λόγο αυτό η κυβέρνηση καταθέτει για δεύτερη φορά στο κοινοβούλιο την πρόταση για πρόωρες εκλογές την 15η Οκτωβρίου. Μια πρόταση που αναμένεται να απορριφθεί και πάλι από την αντιπολίτευση.

Ποιες επιλογές έχει η βρετανική κυβέρνηση

Οι εναλλακτικές λύσεις για την κυβέρνηση είναι είτε η παραίτηση του πρωθυπουργού ή η παραβίαση του νόμου που του αφαιρεί την επιλογή της αποχώρησης στην 31η Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία. Σε περίπτωση παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος θα ζητήσει την παράταση από το Συμβούλιο Κορυφής την 17η Οκτωβρίου. Η όποια απόφαση των 27 θα είναι δεσμευτική για τον νικητή των εκλογών.

Το ενδεχόμενο παράκαμψης από την κυβέρνηση του νόμου περί απαγόρευσης μη συμφωνίας, που απειλητικά προβάλλει ο «νούμερο ένα» πρωθυπουργικός σύμβουλος, Ντόμινικ Κάμινγκς, θεωρείται δια νόμου ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση -στη συγκεκριμένη περίπτωση την φυλάκιση του Μπόρις Τζόνσον.

Στο μεταξύ εν μέσω πολιτικού χάους ο βρετανός πρωθυπουργός είχε συνομιλίες στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Λίο Βαράντκαρ. Όπως αναμενόταν η πρώτη απευθείας συνάντηση των δύο ηγετών δεν περιείχε κάποια έκπληξη.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ