Τηλεδιάσκεψη του γερμανού υπ. Εξ. με ομολόγους του από 10 ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ αυτών Ελλάδα και Κύπρος. Ελεγχόμενη επιστροφή στον τουρισμό με διαφάνεια. Ταξιδιωτικές οδηγίες για κάθε τουριστικό προορισμό ξεχωριστά.Οι φετινές διακοπές θα έχουν ελάχιστη σχέση με αυτές του παρελθόντος, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Το κριτήριο για να ταξιδέψει κάποιος φέτος είναι κατά πόσο το επιτρέπουν οι συνθήκες. Όπως κατέστησε σαφές, σε όλες τις χώρες θα ισχύουν για τους τουρίστες περιορισμοί στις παραλίες, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία. Στόχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είναι πάντως να αντικαταστήσει τη «γενική προειδοποίηση» για ταξίδια στο εξωτερικό που ισχύει ως τις 15 Ιουνίου με «ταξιδιωτικές οδηγίες» για κάθε μια χώρα ξεχωριστά.

Η συνέντευξη τύπου του κ. Μάας πραγματοποιήθηκε μετά τη τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του από 10 κράτη μέλη της ΕΕ που ανήκουν στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Γερμανών. Πρόκειται για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Κροατία, την Πορτογαλία, τη Μάλτα, τη Σλοβενία και τη Βουλγαρία. Την ερχόμενη Τετάρτη ο Χάικο Μάας θα συνεδριάσει και με τους ομολόγους του από τα εννέα κράτη με τα οποία γειτονεύει η Γερμανία προκειμένου να συζητήσουν την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων.

«Δεν θέλουμε έναν ευρωπαϊκό πόλεμο προσφορών»

Στις σημερινές συνομιλίες οι υπουργοί Εξωτερικών ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στη δική τους χώρα σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα εκάστοτε σχέδια για τη λειτουργία των τουριστικών θερέτρων σε εποχή πανδημίας αλλά και πώς μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά και κυρίως με συντονισμένο τρόπο η ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, δήλωσε ο κ. Μάας. Όπως τόνισε, η επιστροφή «στον ευρωπαϊκό τουρισμό» μπορεί να γίνει μόνο με «ελεγχόμενο» τρόπο.

Το ζητούμενο για τη Γερμανία δεν είναι πάντως να κλείσει διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη της ΕΕ, δήλωσε o Xάικο Μάας. Μια τέτοια διαδικασία θα βρισκόταν σε αντίθεση «με το ευρωπαϊκό πνεύμα». «Δεν θέλουμε έναν ευρωπαϊκό πόλεμο προσφορών για τουρίστες, αλλά μια συντονισμένη και διαφανή διαδικασία, όπου δεν θα τίθενται πρωτίστως οικονομικά συμφέροντα αλλά ζητήματα υγείας.» Συντονισμένη διαδικασία «δεν σημαίνει και ούτε μπορεί να σημαίνει», σύμφωνα με τον Χάικο Μάας, μια λύση που θα ισχύει για όλους. Όχι μόνο για κάθε κράτος αλλά και για κάθε τουριστικό προορισμό ξεχωριστά θα εξετασθούν και θα εξετάζονται σε μόνιμη βάση τα υγειονομικά θέματα καθώς και τα ζητήματα ασφάλειας, όπως επίσης και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι τουρίστες (καραντίνα, τεστ κορωνοϊού κλπ.) Ως παράδειγμα ο Χάικο Μάας ανέφερε τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στην Ισπανία, από τη μία πλευρά στη Βαρκελώνη και από την άλλη στις Βαλεαρίδες Νήσους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να εξετάσουν όλα αυτά τα ζητήματα με ειδικούς και τα εκάστοτε υπουργεία Υγείας. Έπειτα, θα πρέπει να απαντηθούν σειρά ερωτημάτων που αφορούν την ασφαλή μετακίνηση με τα αεροπλάνα, τα καράβια, τα τρένα και τα αυτοκίνητα. Η επόμενη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών έχει προγραμματιστεί να γίνει σε δύο εβδομάδες.

Δηλώσεις Δένδια

Από ελληνικής πλευρά πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θεώρησε τη τηλεδιάσκεψη «πολύ σημαντική». Σε συνέντευξή του στο δίκτυο του γερμανικού περιφερειακού τύπου RND, που δημοσιεύτηκε πριν από τις συνομιλίες, τόνισε ότι η Ελλάδα αποδείχτηκε ασφαλής χώρα για τους πολίτες της και ότι επιστρέφει βήμα προς βήμα στην κανονικότητα. Η ελευθερία κυκλοφορίας θα αποκατασταθεί, δήλωσε ο κ. Δένδιας, «τα ξενοδοχεία μας ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά, υπάρχει πρόσβαση στις παραλίες μας και οι αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν ξανά για το κοινό.»

Το πρωί της Δευτέρας ο Χάικο Μαας είχε διαβουλεύσεις και με εκπροσώπους του γερμανικού τουριστικού κλάδου. Στις δηλώσεις που προέβη στη συνέχεια ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων (DRV) Νόρμπερτ Φίμπιχ χαρακτήρισε ως μια «πολύ καλή προσέγγιση» την επίσημη γερμανική στάση ότι θα δημοσιευτούν ταξιδιωτικές οδηγίες για κάθε κράτος ξεχωριστά. Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Φίμπιχ για «σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να δοθεί σε παραθεριστές και τον ταξιδιωτικό κλάδο μια προοπτική για την επανέναρξη της τουριστικής κίνησης.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ