Σύμφωνα με τον γάλλο υπ. Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ένας από τους τέσσερεις διακινητές που συνελήφθησαν μετά την τραγωδία στη Μάγχη οδηγούσε αυτοκίνητο με γερμανικές πινακίδες.«Θέλω να δηλώσω ότι οι πρωταρχικοί υπεύθυνοι γι’ αυτήν την απεχθή κατάσταση είναι οι διακινητές», δήλωσε νωρίς το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν, αναφερόμενος στην πρωτοφανή τραγωδία με τους 27 νεκρούς μετανάστες στη Μάγχη. Σημειωτέον ότι δύο διασωθέντες ναυαγοί, δίνουν τη μάχη της ζωής τους σε γαλλικό νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έγκυρης εφημερίδας της βόρειας Γαλλίας «La Voix du Nord » που εκδίδεται στη Λίλλη, το σκάφος των μεταναστών χτυπήθηκε από μεγάλο πλοίο, προφανώς πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Πραγματικός θαλάσσιος «αυτοκινητόδρομος» για τα μεγάλα πλοία είναι η Μάγχη – «χωρίς έλεος» για τα μικρά. «Δεν θα αφήσουμε να γίνει η Μάγχη νεκροταφείο», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ έχουν ανάψει φωτιές στην επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον και τις κατηγορίες αλλήλων για τις ευθύνες.

Με δεδομένο μάλιστα, ότι μετά το Brexit τα γαλλικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, η Γαλλία ζήτησε «την άμεση ενίσχυση των πόρων της Frontex για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Στο επίκεντρο οι διακινητές

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο Φιλίπ Ντυτριέ, ναυτικός έπαρχος της Μάγχης και Βόρειας Θάλασσας, οι προσπάθειες μεταναστών να διασχίσουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη, έχουν διπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, στις 20 Νοεμβρίου 31.500 μετανάστες έφυγαν από τις γαλλικές ακτές, ενώ 7.800 διασώθηκαν από Γάλλους ναυαγοσώστες. Σύμφωνα με το Λονδίνο 22.000 μετανάστες κατόρθωσαν να περάσουν τελικά σε βρετανικό έδαφος, πράγμα που δίνει κουράγιο και σε άλλους να το επιχειρήσουν.

Τα γαλλικά ΜΜΕ έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στους διακινητές και τους επικεφαλής που κινούν τα παράνομα νήματα της διακίνησης. Για τους Γάλλους αναλυτές, οι εγκέφαλοι των διακινητών εδρεύουν στο Λονδίνο. Υποστηρίζουν ότι τα κέρδη από τη διακίνηση είναι υψηλά, τα οποία επενδύουν στη συνέχεια σε ακίνητα ή στο City. Πιστεύουν ότι με έναν αυστηρό έλεγχο στη φορολογία θα μπορούσε να σταματήσει κάπως ο φαύλος κύκλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από την αρχή του χρόνου οι διακινητές υπολογίζονται στους 1.500. Μετά τις πρώτες 4 συλλήψεις για την τωρινή τραγωδία, ένας πέμπτος ύποπτος συνελήφθη σήμερα το πρωί, με στοιχεία από τη Γερμανία και έχοντας αγοράσει ένα σημαντικό αριθμό σκαφών Zodiac

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ