Το φαβορί επικράτησε: Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τις ευρωεκλογές του 2019, άρα- κατά πάσα πιθανότητα- και για τη διαδοχή του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην Κομισιόν.Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που ολοκληρώνεται σήμερα στο Ελσίνκι, ο Γερμανός ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ επικράτησε, σε μυστική ψηφοφορία, απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ. Πάντως ο Φινλανδός πολιτικός κέρδισε τις εντυπώσεις για την παρουσία του, την ευχέρειά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τον αριστοτεχνικό τρόπο με τον οποίο προβλήθηκε ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς, αν και είναι μεγαλύτερος σε ηλικία από τον Βέμπερ.

Πολλοί πιστεύουν ότι μετά από αυτόν τον εσωκομματικό προεκλογικό αγώνα στα πλαίσια του ΕΛΚ, ο Αλεξάντερ Στουμπ εγγράφει υποθήκη για άλλο κουρφαίο αξίωμα της ΕΕ, ενδεχομένως για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όσο για τον Μάνφρεντ Βέμπερ, η τελική έκβαση της υποψηφιότητάς του θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η μελλοντική επιρροή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και οι πιθανότητες για άλλες πολιτικές συμμαχίες- για παράδειγμα ανάμεσα σε Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους.

Στο Ελσίνκι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το παρών στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι έδωσε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε παρέμβασή του, χθες το απόγευμα, με θέμα «οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, επικρίνοντας ιδιαίτερα την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και την υπερβολική επέκταση του κράτους. Μιλώντας στην Deutsche Welle ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε ότι μία μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν πρόκειται να κάνει απολύσεις στο Δημόσιο αλλά όπως επεσήμανε δεν θα ανεχθεί και «την αδικαιολόγητη διόγκωση του Δημοσίου με στρατιές νεοπροσληφθέντων».

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα Βέμπερ για την Κομισιόν ο πρόεδρος της Ν.Δ. δηλώνει ότι πρόκειται για έναν πολιτικό που έχει αποδείξει την ικανότητά του να οικοδομεί ευρύτερες συμμαχίες και είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μία δύσκολη συγκυρία.

Γιάννης Παπαδημητρίου, Ελσίνκι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ