Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι επέλεξε την οδό της βαθμιαίας αυστηροποίησης των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Υποχρεωτική μάσκα παντού αλλά τα ΜΜΜ παραμένουν υπερπλήρη.Από σήμερα, η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους δρόμους και γενικότερα τους ανοικτούς χώρους. Παράλληλα, σε λεωφορεία, μετρό, θέατρα, κινηματογράφους, στα στάδια και στα μουσεία, στο εξής οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκες αυξημένης προστασίας.

Σύντομα, μπορεί να μειωθεί η τιμή τους, με ειδική κρατική βοήθεια, ιδίως για φοιτητές, ανέργου και όποιον έχει χαμηλό εισόδημα. Ο Τύπος, βέβαια, υπογραμμίζει ότι στις διάφορες πόλεις, τα μέσα μεταφοράς συνεχίζουν να είναι υπερπλήρη και ότι τα τελευταία δυο χρόνια, δεν έγινε κανένα ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυσή τους.

«Οι νέες μελέτες το επιβεβαιώνουν και για τον λόγο αυτό επιμένουμε στη βασική σημασία της μάσκας, ιδίως τώρα, με την νέα αυτή παραλλαγή που είναι πιο μεταδοτική», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Περί εμβολίων και πιστοποιητικών

Την ίδια ώρα, αποφασίσθηκε η μείωση της διάρκειας του πράσινου πάσου εμβολιασμένου, από εννέα σε έξι μήνες, και η δυνατότητα να κάνει κανείς την τρίτη δόση του εμβολίου τέσσερις μήνες μετά την δεύτερη.

Παρά τις διαφορετικές αρχικές προθέσεις, η κυβέρνηση Ντράγκι αποφάσισε ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου απαγορεύονται οι υπαίθριες γιορτές και η λειτουργία των ντίσκο. Κάτι που σημαίνει ότι και οι τηλεοπτικές εκπομπές για την Πρωτοχρονιά, σε διάφορες πλατείες, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν χωρίς κοινό. Οι ιδιοκτήτες των κλαμπ που είχαν πουλήσει εισιτήρια για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, διαμαρτύρονται έντονα και δηλώνουν ότι θα καταστραφούν οικονομικά. Δεν αποκλείεται να εγκριθεί νέα, έκτακτη κρατική στήριξη.

Τέλος, στα καφέ, στα εστιατόρια και στα γυμναστήρια πλέον θα μπαίνουν όλοι μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Καταργείται δηλαδή η δυνατότητα των ανεμβολίαστων να καταναλώνουν ροφήματα και φαγητά «στα όρθια».

Και αν τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν με το νέο έτος το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αρχίζοντας από τον ευρύτερο, δημόσιο τομέα.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ