Η καγκελάριος Άνγκελα Mέρκελ μίλησε το πρωί της Πέμπτης στο γερμανικό Κοινοβούλιο, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις γερμανικές θέσεις ενόψει της συνόδου κορυφής. Αναφορές σε Brexit, ευρωζώνη, προσφυγικό.Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Brexit η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι μία παράταση μπορεί να δοθεί μόνο εφόσον το βρετανικό Κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία εξόδου που είχε υπογράψει το Λονδίνο με την ΕΕ και υπό την προϋπόθεση ότι θα "ληφθεί υπόψη" η ημερομηνία των ευρωεκλογών. Εάν δεν εγκριθεί η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων η ΕΕ θα μπορούσε να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής για το Brexit την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η καγκελάριος. Η μεγαλύτερη εμπλοκή, επεσήμανε, αφορά το ζήτημα της Ιρλανδίας και το ερώτημα πώς μπορεί να διαφυλαχθεί η ενότητα της εσωτερικής αγοράς".

Η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι επιθυμεί μία συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας, αλλά κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ έχει πλέον προετοιμαστεί και για το ενδεχόμενο του άτακτου Brexit. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, το προσωπικό στα τελωνεία έχει ενισχυθεί για να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος και εκτελωνισμός, ζητήματα που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση έχουν επιλυθεί, οι αεροπορικές συνδέσεις από και προς τη Μ. Βρετανία θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, ενώ, για τους Βρετανούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την ΕΕ για μία "σύντομη" παραμονή υπάρχει πρόνοια να εξαιρεθούν σε πρώτη φάση από την υποχρέωση να ζητήσουν βίζα.

Απάντηση στους Ανατολικοευρωπαίους για προσφυγικό

Μιλώντας για το προσφυγικό και την πολιτική ασύλου η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι ασφαλώς μπορούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιδεικνύουν μία "διαφορετικού είδους" αλληλεγγύη, αλλά "δεν είναι δυνατόν να μην θέλουν ούτε καν να συμμετάσχουν σε μία κατανομή προσφύγων στη βάση της αλληλεγγύης". Η συγκεκριμένη δήλωση θεωρείται απάντηση στην πρόταση της Ουγγαρίας και άλλων ανατολικοευρωπαϊκών χωρών να μην δέχονται πρόσφυγες στο έδαφός τους, αλλά να δείχνουν την αλληλεγύη τους με διαφορετικούς τρόπους, για παράδειγμα διαθέτοντας προσωπικό για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ή καταβάλλοντας ένα χρηματικό ποσό. Η καγκελάριος ανέφερε ότι "η προστασία των εξωτερικών συνόρων έχει βελτιωθεί" και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι, το 2020, τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα καταχώρησης εισόδου/εξόδου επιβατών από τρίτες χώρες.

Στο μέτωπο της οικονομίας η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι "πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε το ενιαίο μας νόμισμα" και ανέφερε ως θετικό δείγμα τη συμβιβαστική συμφωνία Γαλλίας-Γερμανίας για έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης. Επανέλαβε ωστόσο τις επιφυλάξεις της για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με τη θέσπιση μίας πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορεί να υπάρξει κοινή ανάληψη ρίσκου, εάν δεν προηγηθεί η μείωση του ρίσκου".

Η φιλοβρετανική στάση της AfD

Απόλυτη κατανόηση για τη στάση του Λονδίνου ενόψει Brexit εξέφρασε στο γερμανικό Κοινοβούλιο μόνο το ξενοφοβικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD). Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ δήλωσε ότι δεν πρέπει να δίνουμε στους Βρετανούς την αίσθηση ότι "δραπετεύουν από μία φυλακή" και προειδοποίησε ότι "συνεχώς μιλούμε για τις επιπτώσεις που θα έχει στους Βρετανούς το Brexit, αλλά όχι για τις επιπτώσεις που θα έχει στις υπόλοιπα κράτη-μέλη και κυρίως στη Γερμανία". Υποστηρίζει μάλιστα ότι στην πραγματικότητα η Άνγκελα Μέρκελ δεν ανησυχεί για την Ιρλανδία, αλλά για το ενδεχόμενο να αποκτήσει η γερμανική βιομηχανία "έναν νέο ανταγωνιστή με πιο φθηνά κόστη και μεροκάματα".

Αντιθέτως, έντονη κριτική στην πρωθυπουργό της Μ.Βρετανίας, αλλά και το βρετανικό Κοινοβούλιο, άσκησε η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Αντρέα Νάλες. "Τα όσα είδαμε τον τελευταίο καιρό", λέει η Νάλες, "δεν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε παρά μόνο πλήρη αποτυχία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Σε τελική ανάλυση, αν δεν τα καταφέρει ούτε η κυβέρνηση, ούτε το Κοινοβούλιο, τότε θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός", ανέφερε. Από την άλλη πλευρά "το Brexit δεν αποφασίζει για το μέλλον της Ευρώπης, εμείς αποφασίζουμε για το μέλλον της Ευρώπης. Γι αυτό οι επόμενες ευρω-εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών" προειδοποίησε η Αντρέα Νάλες.

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ