Ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό ζητά η καγκελάριος αλλά δεν βρίσκει ευήκοα ώτα. Διαφωνίες προέκυψαν χθες στο Βερολίνο και με τον αυστριακό καγκελάριο. Η χώρα του αναλαμβάνει από 1ης Ιουλίου την προεδρία στην ΕΕ.Η συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον ομόλογό της από την Αυστρία Ζεμπάστιαν Κουρτς χθες το βράδυ στο Βερολίνο, κατέδειξε τις διαφορές απόψεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού. Επιβεβαίωσε επίσης και τις διαφορές απόψεων για το ίδιο θέμα ανάμεσα στην καγκελάριο και τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα, ο οποίος επιμένει ότι ένα μεγάλο ποσοστό προσφύγων που ζητούν άσυλο στη Γερμανία προερχόμενοι από άλλες χώρες της Ένωσης θα πρέπει να απωθούνται από τη χώρα.

Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής στις 20 Σεπτεμβρίου

Για λόγους αβρότητας στην κοινή συνέντευξη τύπου ο αυστριακός καγκελάριος, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την εξαμηνιαία εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ, δεν θέλησε να υπεισέλθει στην ενδοκυβερνητική διένεξη. Οι απόψεις του ωστόσο ταυτίζονται με αυτές του υπουργού Εσωτερικών, τον οποίο θα συναντήσει αργότερα μέσα στην ημέρα. Ο Ζεμπάστιαν Κουρτς υπογράμμισε ότι η Αυστρία έχει κάνει πολλά για να μειώσει την δύναμης έλξης της χώρας του για πρόσφυγες. «Είναι αποφασιστικής σημασίας να σταματήσουμε τους πρόσφυγες να μετακινούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη και μετά να ζητούν άσυλο στη Γερμανία και τη Σουηδία, αυτό δεν συμβαδίζει με τον Κανονισμό του Δουβλίνο» τόνισε ο Κουρτς ενώπιον δημοσιογράφων στην καγκελαρία εκφράζοντας την ελπίδα ότι από 1ης Ιουλίου που αρχίζει η αυστριακή προεδρία στην ΕΕ, θα έχει μια πραγματική ευκαιρία με γερμανική βοήθεια να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο αυστριακός καγκελάριος ζήτησε επίσης την πιο αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και προανήγγειλε συμβούλιο κορυφής στις 20 Σεπτεμβρίου, όπου θα αποφασιστεί η στελεχιακή, οικονομική και από πλευράς περιεχομένου ενίσχυση των αρμοδιοτήτων στήριξη της Frontex. Επ' αυτού ζήτησε τη γερμανική βοήθεια, «η Frontex πρέπει να αναλάβει πιο μάχιμο ρόλο γρηγορότερα από το 2027», υπογράμμισε.

Διένεξη υψηλού ρίσκου με τον υπουργό της

Η Άγκελα Μέρκελ συμφώνησε με τον συνομιλητή της στην καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Χρειάζονται αλλαγές στην ΕΕ αλλά για μένα πολύ σημαντικό είναι να λαμβάνονται αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο», διευκρίνισε. «Εκείνο που δεν θα πρέπει να κάνουμε είναι να μεταθέτουμε τις ευθύνες σε χώρες, που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές» σημείωσε. Με αυτές τις θέσεις η Μέρκελ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση μέσα στο ίδιο της το κόμμα και ουσιαστικά βρέθηκε μόνη της, όταν τις υποστήριξε χθες στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά της διάρκεια της συζήτησης δεν πήρε κανείς τον λόγο για να υποστηρίξει τη γραμμή Μέρκελ στο προσφυγικό σε αντίθεση με τις απόψεις του Χορστ Ζεεχόφερ.

Βέβαια ο υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται υπό πίεση. Μέχρι τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου θέλει να έχει δώσει δείγματα αυστηρότερης πολιτικής διαχείρισης του προσφυγικού. Για τη Μέρκελ η διένεξη με τον καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργό της εξελίσσεται σε διένεξη υψηλού ρίσκου. Τοπικοί πρωθυπουργοί, όπως της Σαξονία, Μίχαελ Κρέτσμερ, στηρίζουν εμφανώς την πολιτική γραμμή Ζεχόφερ, ενώ και βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, όπως ο Πάτρικ Ζένσμπουργκ, αναρωτιούνται γιατί η καγκελαρία έχει ενδοιασμούς να απωθήσει εκτός γερμανικών συνόρων πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα. Ακόμη και το συνδικάτο της αστυνομίας GdP, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό του Γιεργκ Ράντεκ, στηρίζει μεν την ευρωπαϊκή λύση που πρεσβεύει η καγκελάριος, αλλά ζητά ότι «όσο καιρό δεν λειτουργεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα πρέπει κάθε κράτος μέλος να είναι σε θέση να φυλάξει τα δικά του σύνορα».

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ dpa, reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ