Παραμένουν οι διαφορές Γερμανίας-Τουρκίας για προσφυγικό, Συρία, ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, Ερντoγάν και Μέρκελ καταβάλλουν προσπάθεια να επιδείξουν διάθεση συνεννόησης, σημειώνουν τα γερμανικά ΜΜΕ.”Απόπειρα προσέγγισης σε δύσκολους καιρούς” βλέπει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) σε ανταπόκρισή του από την Κωνσταντινούπολη. “Οι διαφορές παραμένουν, παρά την προσέγγιση” επισημαίνει το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). “Ο Ερντογάν πατάει στην ανικανότητα της Ευρώπης”, προειδοποιεί η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, ενώ η BILD βλέπει “σύγκρουση για τα δισεκατομμύρια (ευρώ) του προσφυγικού”.

Άμεσες λύσεις δεν διαφαίνονται ακόμη και σε ζητήματα που θεωρεούνται επείγοντα στο Βερολίνο, όπως η κράτηση 59 Γερμανών πολιτών ή ατόμων με διπλή υπηκοότητα (γερμανική και τουρκική) στις τουρκικές φυλακές. Τα γερμανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι Μέρκελ και Ερντογάν συμφώνησαν να συνομιλήσουν, ώστε να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα αυτό. Για το προσφυγικό η καγκελάριος φαίνεται να τείνει ευήκοον ους στο αίτημα της Άγκυρας για περαιτέρω χρηματοδότηση με στόχο να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα προσφύγων από την περιοχή του Ιντλίμπ και να κατασκευαστούν γρήγορα μόνιμες κατοικίες στη βόρεια Συρία, ώστε οι πρόσφυγες να μην περάσουν όλον τον χειμώνα σε αντίσκηνα. Εκπρόσωπος της γερμανικής οργάνωσης για το άσυλο Pro Asyl επικρίνει τη δεκτική στάση της Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στα αιτήματα Ερντογάν, λέγοντας ότι “η παροχή οικονομικής βοήθειας για κατασκευή προσφυγικών οικισμών στην κατεχόμενη από την Τουρκία βόρεια Συρία ουσιαστικά στηρίζει τις συνέπειες μίας εισβολής, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο”.

Μάας: “Θα διευρύνουμε τον κύκλο των συμμετοχών”

Στο ζήτημα της Λιβύης η ARD σημειώνει τη διαφωνία Μέρκελ-Ερντογάν για ορισμένες πτυχές της υπόθεσης και ιδιαίτερα για τον ρόλο του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην ειρηνευτική διαδικασία. Πολύ σύντομη ήταν στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου Μέρκελ-Ερντογάν οι αναφορές στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με την καγκελάριο να επισημαίνει με νόημα στον Τούρκο πρόεδρο ότι κάποιες αποφάσεις στην ΕΕ λαμβάνονται με ομοφωνία.

Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επισκεπτόταν την Αλγερία και, αργότερα, την Τυνησία, σε μία προσπάθεια να συνεχίσει τη διαδικασία του Βερολίνου για την ειρήνευση στη Λιβύη. Στο Αλγέρι ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε ότι θα διευρυνθεί ο κύκλος των συμμετεχόντων στη διαδικασία και ότι θα συμπεριληφθούν “οι γειτονικές χώρες της Λιβύης, που άλλωστε υποφέρουν περισσότερο από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο”. Ο Χάικο Μάας δεν ανέφερε συγκεκριμένες χώρες, αλλά διευκρίνισε ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί τον Φεβρουάριο σε νέα συνάντηση- σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών αυτή τη φορά- των χωρών που συμμετείχαν και στην συνάντηση του Βερολίνου την περασμένη Κυριακή.

Γιάννης Παπαδημητρίου (ARD, DPA, Bild)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ