Σε εκτενή συνέντευξη τύπου η Άγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι εάν υλοποιηθεί το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής θα μειωθεί σταδιακά η ανεργία και το επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων θα βελτιωθεί.Πλήθος θέματα απασχόλησαν την καθιερωμένη συνέντευξη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών. Λιγότερο από ένα μήνα πριν τις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου η καγκελάριος απάντησε σε πολλές ερωτήσεις που αφορούσαν μεταξύ άλλων την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το προσφυγικό και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη και κυρίως στην Ελλάδα η καγκελάριος τόνισε: «Όλες οι χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, επέστρεψαν στην ανάπτυξη και η ανεργία μειώνεται. Αν εξαιρέσουμε τη νεανική ανεργία είμαστε πλέον σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι πριν από δύο ή τρία χρόνια. Ελπίζω ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε. Η Ελλάδα εξέδωσε επιτυχώς ένα ομόλογο, το οποίο σίγουρα ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Οι προοπτικές είναι σχετικά θετικές. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σήμερα σε πολύ καλύτερο σημείο από ότι πέρυσι, όταν ανησυχούσα πολύ περισσότερο για την Ελλάδα. Εύχομαι στην Ελλάδα κάθε επιτυχία, γνωρίζω ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για πολλούς Έλληνες, εκτιμώ όμως ότι σταδιακά θα μειωθεί η ανεργία στη χώρα και οι άνθρωποι θα ζουν καλύτερα».

Υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

Παράλληλα η Άγξκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Όπως είπε η καγκελάριος θεωρεί «πολύ καλή» την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ μιας μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε Νομισματικό Ταμείο.

Με αυτό τον τρόπο, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, η Ευρώπη θα έχει στη διάθεσή της όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς για να αντιδρά κατάλληλα σε κάθε πρόκληση. Παράλληλα δήλωσε ότι υποστηρίζει την γαλλική πρόταση για έναν υπουργό Οικονομικών για την Ευρωζώνη.

Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Ιταλία στο προσφυγικό

Αναφερόμενη στην διαχείριση του προσφυγικού η Άγκ. Μέρκελ άσκησε κριτική στην πολιτική ασύλου στην ΕΕ διαπιστώνοντας ότι ούτε λειτουργεί ο κανονισμός του Δουβλίνου ούτε υπάρχει από τις χώρες-μέλη διάθεση για μια «δίκαιη κατανομή προσφύγων». Για μια ακόμα φορά τόνισε ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε την Ελλάδα και την Ιταλία στην τύχη τους:

«Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι έναντι χωρών όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, διαφορετικά θα υπάρξουν μελλοντικά τεράστιες επιπτώσεις. Έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά στο πεδίο αυτό. Καταφέραμε αρκετά όσον αφορά τους συνοριακούς ελέγχους, τη διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο, ωστόσο για να επιτύχουμε μια βιώσιμη λύση και με τις χώρες προέλευσης, θα πρέπει να βοηθήσουμε επί τόπου και να καταπολεμήσουμε τα αίτια της προσφυγικής κρίσης».

«Πάγο» βάζει το Βερολίνο στις συνομιλίες για την Τελωνειακή Ένωση

Σε ερώτηση σχετικά με τις τεταμένες γερμανοτουρκικές σχέσεις η καγκελάριος έκανε λόγο για «σαφές αίτημα» υπέρ της απελευθέρωσης των δέκα Γερμανών, οι οποίοι κρατούνται για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία. Τόνισε ακόμη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε «πολύπλοκη φάση», αναφέροντας τα εξής: «Θα επιθυμούσα (οι σχέσεις των δύο χωρών) να είναι καλύτερες, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές». Επιπλέον η καγκελάριος ζήτησε την κατανόηση των Τούρκων της Γερμανίας για την σκληρή στάση του Βερολίνου έναντι της Άγκυρας, «δυστυχώς όμως ήταν απαραίτητος ένας επαναπροσδιορισμός των διμερών σχέσεων». Εκτός αυτού η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο δεν θα δώσει, προς το παρόν, πράσινο φως στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας προσθέτοντας ότι θα πληροφορήσει σχετικά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο στο Βερολίνο.

Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ