Το προσφυγικό και τα σχέδια συντεταγμένης και δικαιότερης κατανομής των προσφύγων και μεταναστών βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ με τον ιταλό πρωθυπουργό Κόντε χθες το βράδυ στη Ρώμη.Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στην ιταλική πρωτεύουσα η καγκελάριος χαιρέτισε τη συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα με την αρωγή του υπουργού της επί των Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ. Όπως υπογράμμισε, το σχέδιο στο οποίο κατέληξαν Γαλλία, Μάλτα, Ιταλία και Γερμανία τον Σεπτέμβριο, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να τερματιστεί η λογική των ad-hoc λύσεων κατά τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο.

Όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, η Άγκελα Μέρκελ: «Οι διμερείς σχέσεις (με την Ιταλία) είναι πολύ στενές και εντατικοποιούνται. Συνεργαζόμαστε ήδη πολύ στενά σε οικονομικό επίπεδο. […] Αναφέρθηκα στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε τα αίτιά τους».

«Τελικός στόχος η συμμετοχή όλων»

Στο πλαίσιο αυτό η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε την αναγκαιότητα πολιτικής και οικονομικής σταθεροποίησης της Λιβύης και άλλων αφρικανικών χωρών. Το ζήτημα αυτό θα απασχολήσει τη διάσκεψη «Compact with Africa» που πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα στη γερμανική πρωτεύουσα και στην οποία θα συμμετάσχει, όπως επιβεβαίωσε, και ο ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Τζουζέπε Κόντε από την πλευρά του ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη στήριξη που προσφέρει στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης και εξέφρασε την ελπίδα να συμμετάσχουν και άλλες χώρες στον μηχανισμό κατανομής προσφύγων και μεταναστών που συμφωνήθηκε πρόσφατα στη Μάλτα. «Τελικός στόχος πρέπει να είναι η συμμετοχή όλων των χωρών της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο ιταλός πρωθυπουργός ο οποίος, σημειωτέον, υποδέχθηκε χθες για πρώτη φορά τη γερμανίδα καγκελάριο στη Ρώμη.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση αρμόδιων ευρωπαίων υπουργών στη Μάλτα τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ζέεχοφερ είχε κάνει λόγο για μια συμφωνία που προβλέπει ην κατανομή των διασωθέντων στη Μεσόγειο προσφύγων σε χώρες όπως τη Γαλλία και τη Γερμανία. Μέχρι στιγμής ωστόσο η συμφωνία αυτή δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη.

Η Μέρκελ για ευρωπαϊκή προοπτική Τιράνων και Σκοπίων

Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου η καγκελάριος Μέρκελ αναφέρθηκε ευρύτερα στις προκλήσεις με τις οποίες είναι αυτό το διάστημα αντιμέτωπη η ενωμένη Ευρώπη, κάνοντας ειδική μνεία στο Brexit αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που μοιραζόμαστε το ίδιο στρατηγικό όραμα όσον αφορά τη σημασία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Εάν ως ΕΕ αφήσουμε εκεί ένα κενό, τότε μπορεί πολύ γρήγορα να κερδίσουν έδαφος άλλες δυνάμεις και αυτό δεν εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ, πόσο μάλλον που ορισμένες από τις χώρες αυτές είναι και μέλη του ΝΑΤΟ».

Κώστας Συμεωνίδης (kna, dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ