Ο ισπανός πρωθυπουργός απορρίπτει να συνδεθούν επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης με ελεγχόμενες μεταρρυθμίσεις. Το ερώτημα όμως παραμένει: Θα επιτευχθεί σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής συμφωνία ή θα χρειαστεί και άλλη μια;Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την αποτυχία της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή και το Σάββατο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί το βράδυ στο Βερολίνο με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Το ζητούμενο των συνομιλιών είναι να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ. Όπως και ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε που επισκέφτηκε εχθές την καγκελάριο, ο κ. Σάντσεθ διαφωνεί να συνδεθούν οι επιδοτήσεις και τα δάνεια από αυτό το πρόγραμμα με μεταρρυθμίσεις που η υλοποίηση τους θα επιτηρείται. Ο ισπανός πρωθυπουργός θεωρεί ότι ένας τέτοιο όρος θα οδηγούσε σε μια απαράδεκτη ανάμειξη στην κοινωνική και οικονομική πολιτική της χώρας του, δηλαδή αυτό που υπέστη Ελλάδα στην εποχή των μνημονίων.

Στο συνδυασμό των επιδοτήσεων και αυστηρού ελέγχου της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων επιμένουν όμως οι λεγόμενες «τέσσερεις της λιτότητας», δηλαδή η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Εκτός αυτού, θεωρούν ότι το ποσό των 750 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης είναι υπέρογκο και δυσανάλογος ο συσχετισμός ανάμεσα σε επιδοτήσεις και δάνεια. Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ότι τα 500 δις ευρώ του συνολικού ποσού θα χορηγηθούν υπό τη μορφή επιδοτήσεων που δεν θα πρέπει να επιστραφούν, ενώ τα 250 δις θα είναι δάνεια.

Κανείς δεν θέλει την αποτυχία

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, καμία πλευρά δεν θα ήθελε την αποτυχία της δημιουργίας ενός Ταμείου για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας Covid-19. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις ζυμώσεις των τελευταίων ημέρων: Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε συναντήθηκε τη Δευτέρα τόσο με τον κ. Σάντσεθ, αλλά και με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ενώ την Τετάρτη ο ισπανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί στη Στοκχόλμη με τον σουηδό ομόλογο του Στέφαν Λεβέν. Το ερώτημα βέβαια παραμένει: Θα επιτευχθεί συμφωνία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ή θα χρειαστεί ακόμη μια; Πάντως, η διάσταση απόψεων ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ είναι σύμφωνα με την γερμανίδα καγκελάριο ακόμη πολύ μεγάλη.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ