Για να πετύχει την αποφυλάκιση Γερμανών στην Τουρκία, η καγκελάριος θέλει να περιορίσει τις οικονομικές συναλλαγές. Οι Πράσινοι καλούν την κυβέρνηση να δράσει «επιτέλους» και να παγώσει τις εξαγωγές όπλων.Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το θεωρεί «εξοργιστικό» ότι γερμανοί πολίτες κρατούνται σε τουρκικές φυλακές. Ασκώντας οικονομική πίεση θέλει να πετύχει την απελευθέρωση τους. «Θα πρέπει να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο την οικονομική μας συνεργασία με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε προγράμματα», δηλώνει η καγκελάριος σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse. Συγχρόνως όμως η καγκελάριος απορρίπτει την ιδέα μιας διακοπής επικοινωνίας με την Τουρκία, «διαφορετικά», τονίζει, «δεν θα πετύχουμε τίποτα.»

Όπως πάντα διαβεβαιώνει πως η κυβέρνησή της αξιοποιεί όλα τα μέσα που βρίσκονται στη διάθεση της για την αποφυλάκιση των γερμανών πολιτών. Η κ. Μέρκελ κατηγορεί την Άγκυρα ότι δυσκολεύει επισκέψεις και τη μέριμνα των φυλακισμένων από γερμανικές προξενικές αρχές. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο αριθμός των κρατουμένων Γερμανών σε τουρκικές φυλακές ανέρχονται στους 54. Εν τω μεταξύ οι 11 από αυτούς είχαν συλληφθεί σε σχέση με το πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.

Κριτική των Πρασίνων

Σύμφωνα πάλι με το κόμμα των γερμανών Πρασίνων, οι προσπάθειες που έχει καταβάλει ως τώρα το Βερολίνο για την απελευθέρωση των φυλακισμένων δεν αρκούν. Ενώ την κατηγορεί για παραβίαση του «καθήκοντος αρωγής» απέναντι σε γερμανούς πολίτες, ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής Έζτσαν Μούτλου καλεί τη γερμανική κυβέρνηση «να δράσει επιτέλους». Όπως δηλώνει ο επίσης τουρκικής καταγωγής συνπρόεδρος του κόμματος Τζεμ Έζντεμιρ το Βερολίνο πρέπει για όσο διάστημα κρατούνται Γερμανοί σε τουρκικές φυλακές, να διακόψει κρατικές πιστώσεις για οικονομικές συναλλαγές με την Τουρκία, να «παγώσει» τις εξαγωγές όπλων και να εκδώσει μια «ξεκάθαρη» οδηγία που θα προειδοποιεί για ταξίδια στην Τουρκία.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ