Συνάντηση της καγκελαρίου με τον ισπανό πρωθυπουργό στο Βερολίνο. Έτοιμη για συμβιβασμούς δηλώνει η Μέρκελ και ο Σάντσεθ ότι θα κάνει «το παν» για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Η αβεβαιότητα παραμένει.Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή και το Σάββατο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Βερολίνο τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Αντικείμενο των συνομιλιών τους ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δις ευρώ και το πολυετές κοινοτικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027 που ξεπερνά το 1 τρις Ευρώ. Και στα δύο θέματα επικρατεί ανάμεσα στα κράτη-μέλη διάσταση απόψεων. Οι διαφορές για το Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν ζητήματα, όπως το ύψος του ποσού και το αν θα πρέπει να συνδεθούν οι επιδοτήσεις με μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επιτηρούνται. Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία αρνούνται έναν έλεγχο τύπου τρόικας, ενώ η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία τον θεωρούν απαράβατο όρο.

Διάθεση συμβιβασμού από τη Γερμανία

Στις δηλώσεις τους πριν από την έναρξη των συνομιλιών τόσο η Α. Μέρκελ όσο και ο Π. Σάντσεθ απέφυγαν να μπουν σε λεπτομέρειες. Η καγκελάριος παραδέχθηκε όμως πως «επικρατούν ακόμη αρκετά διαφορετικές αντιλήψεις» ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ανεξάρτητα όμως από τις διαφορές, «όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να αναλάβουμε δράση για να επιστρέψει η Ευρώπη σε αναπτυξιακή πορεία ώστε να ξεπεράσουμε τις βαριές οικονομικές ζημιές» που προκάλεσε η πανδημία Covid-19. Κατά την κ. Μέρκελ «θα ήταν επιθυμητό να επιτευχθεί πολύ σύντομα» μια απόφαση στο επίμαχο θέμα του Ταμείου. «Αν το καταφέρουμε την Παρασκευή και το Σάββατο δεν το γνωρίζω», επισήμανε. «Ο χρόνος όμως πιέζει» και πολλά ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά.

Όπως υποστήριξε στη συνέχεια, όλα τα κράτη-μέλη συμφωνούν ότι οι επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να επενδυθούν σε τομείς και προγράμματα που σχετίζονται προπαντός με την κλιματική αλλαγή και την ψηφιοποίηση. «Αυτές είναι οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και που θα κρίνουν τα επόμενα χρόνια αν θα έχουμε οικονομική επιτυχία ή όχι», τόνισε η κκαγκελάριος. Όπως τέλος κατέστησε σαφές, το ζητούμενο στην επικείμενη έκτακτή Σύνοδο Κορυφής δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Τα δύο αυτά ζητήματα «αποτελούν μια ενότητα». Όπως διαβεβαίωσε, η Γερμανία θα πάει στις Βρυξέλλες «με ένα ορισμένο απόθεμα διάθεσης για συμβιβασμό.»

Την ίδια πρόθεση εξέφρασε και ο ισπανός πρωθυπουργός: «Η Ισπανία θα κάνει το παν προκειμένου να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία». «Ο Ιούλιος θα πρέπει να είναι ο μήνας των αποφάσεων». Σε περίπτωση αναβολής μιας απόφασης θα αναβληθεί και η ανοικοδόμηση της οικονομίας, προειδοποίησε. «Και αν αναβάλουμε την ανοικοδόμηση θα επιδεινωθεί η κρίση ακόμη περισσότερο.»

Μπαράζ συναντήσεων

Οι προσπάθειες αναζήτησης λύσης ως την έναρξη της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Την Τετάρτη ο Πέδρο Σάντσεθ θα συναντηθεί στη Στοκχόλμη με τον σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν όσο και αργότερα στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Την Πέμπτη πάλι, ο γάλλος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον κ. Λεβέν στο Παρίσι και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συναντήσει τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Στόχος του κ. Μακρόν είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, να επιτευχθεί συμφωνία τόσο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ όσο και για το Ταμείο Ανάκαμψης εντός του μηνός, αφήνοντας κατά αυτό τον τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση αποτυχίας της επικείμενης Συνόδου Κορυφής μια νέα – πιθανώς δύο εβδομάδες αργότερα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ