Η 20ή Αυγούστου θα σημάνει το τέλος των προγραμμάτων για την Ελλάδα, τα οποία όμως θα συνεχίσουν να επιδρούν, δηλώνει η Α. Μέρκελ. Καθιερωμένη θερινή συνέντευξη τύπου με επίκεντρο Τραμπ και προσφυγικό.Στις αρχικές της δηλώσεις στη φετινή της συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε πως οικονομικά η Γερμανία βρίσκεται σε καλή πορεία, το αργότερο τον επόμενο χρόνο το δημόσιο χρέος της χώρας θα πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ, δηλαδή το ανώτατο όριο που θέτει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Στη συνέχεια πάντως οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων περιστράφηκαν γύρω από άλλα θέματα: κυρίως τον αμερικανό πρόεδρο και το προσφυγικό. Η καγκελάριος αναφέρθηκε όμως και στο ελληνικό χρέος.

Αναφορές στο ελληνικό χρέος

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνημένη με τους Θεσμούς μακρά διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων στο δημόσιο προϋπολογισμό της Ελλάδας η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε πως μόνο κατά αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το χρέος. Παρ’ ότι η Ευρωζώνη δεν μπορούσε να αποφασίσει μια «κλασσική» περικοπή του χρέους, σειρά μέτρων στο «πλαίσιο των κανόνων» είχαν όμως ως συνέπεια τη μείωσή του. Η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους συνιστά πάντως «ένδειξη εμπιστοσύνης» προς την Ελλάδα: «Της δίνουμε χρόνο για δεκαετίες να ξεπεράσει μια δύσκολη κατάσταση.» Αναφορικά με την ημέρα εξόδου από τα προγράμματα, την 20ή Αυγούστου, η καγκελάριος αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια «σημαντική ημέρα». Παράλληλα όμως διευκρίνισε πως την ημέρα αυτή τα προγράμματα «δεν σταματούν να έχουν επίδραση». Όπως τόνισε ακόμη, «θα πρέπει και στο μέλλον ό ένας να βασίζεται στον άλλο».

Στο πλαίσιο των απαντήσεων της για το προσφυγικό η καγκελάριος διέψευσε κατηγορηματικά συναλλαγή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά έναντι μιας συμφωνίας Ελλάδας-Γερμανίας στο προσφυγικό. Δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός από τους δύο να «συνδεθούν» αυτά τα δύο θέματα, τόνισε η κ. Μέρκελ. Πάντως, χαρακτήρισε ως «καλή λύση» το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καλύψει το κενό των 28 εκ. Ευρώ που δημιουργεί ο μειωμένος ΦΠΑ με ισοδύναμα. Η αλλαγή στο τρέχον πρόγραμμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής την 1η Αυγούστου, ανακοίνωσε η καγκελάριος, δίνοντας την εντύπωση πως πρόκειται για μια τυπική διαδικασία.

Προσφυγικό και Τραμπ

Όσον αφορά το προσφυγικό η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι σημαντική. Αυτό θα πρέπει όμως να επιτευχθεί σε συνεννόηση με τις εμπλεκόμενες χώρες εκτός ΕΕ. Ως πρότυπο ανέφερε την άτυπη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Δεν έχει όμως την εντύπωση πως καταβάλλονται οι αναγκαίες προσπάθειες, δήλωσε η καγκελάριος, ασκώντας κατά αυτόν τον τρόπο έμμεσα κριτική στην Αυστρία που αυτό το εξάμηνο έχει την προεδρία της ΕΕ. Επίσης ζήτησε από τη Βιέννη να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου που θα βασίζεται στη λογική της αλληλεγγύης και του καταμερισμού των βαρών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αναφορικά με την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός προέδρος Ντόλαντ Τραμπ η καγκελάριος παραδέχθηκε ότι από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ η διεθνής συνεργασία έγινε πιο δύσκολη. Το «οικείο πλαίσιο τάξης» βρίσκεται υπό «πίεση» δήλωσε η καγκελάριος. Ο πολυμερισμός, δηλαδή η συνεννόηση πολλών κρατών, δεν είναι πλέον «τόσο αυτονόητος» όσο τα προηγούμενα χρόνια. Παρά ταύτα, οι διατλαντικές σχέσεις παραμένουν «σημαντικές». Όσον αφορά τις συνομιλίες Τραμπ-Πούτιν , η Α. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι είναι καλό να συνομιλούν αρχηγοί κρατών μεταξύ τους και ειδικά στην περίπτωση ΗΠΑ-Ρωσίας, δύο χωρών που διαθέτουν ατομικά όπλα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ