Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ τιμώνται το βράδυ του Σαββάτου με το βραβείο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο. Παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον σε σειρά θεμάτων.Στο πρώτο μέρος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια ξεχώρισαν οι ομιλίες της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Από τις παρεμβάσεις φάνηκαν και οι διαφορές ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Ο κ. Πενς επέμενε στην αύξηση των αμυντικών δαπανών, την ακύρωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον τερματισμό της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου North Stream II που θα συνδέσει Ρωσία και Γερμανία, ενώ υποστήριξε την ακύρωση της συμφωνίας για τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF).

Από την πλευρά της η καγκελάριος έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα της πολυμερούς συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι απαραίτητο ως "άγκυρα σταθερότητας". Επιπλέον υποστήριξε τον αγωγό φυσικού αερίου, όπως και την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες μέχρι το 2024 στο 1,5% του ΑΕΠ και όχι στο 2%, όπως έχει αποφασίσει το ΝΑΤΟ.

"Ευχαριστίες" για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στην ομιλία της η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ενώ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, η καγκελάριος τόνισε πως «δεδομένου των πολλών κρίσεων για τις οποίες δεν έχουμε βρει λύση», η συμφωνία «είναι ένα καλό παράδειγμα που δείχνει πως αν κανείς επιδείξει τόλμη, βρίσκει λύσεις».

Το βραδύ στις 21.00 ελληνική ώρα οι δύο πρωθυπουργοί θα τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση με το ετήσιο βραβείο Ewald von Kleist της Διάσκεψης για την Ασφάλεια. Το πρωί ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με αμερικανούς γερουσιαστές. Στη διάρκεια της ημέρας συναντάται με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τη συμπρόεδρο των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ, ενώ θα συμμετάσχει σε συζήτηση με τον κ. Ζάεφ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Μόναχο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ