Αυστηροί περιορισμοί στην Ιταλία λόγω πανδημίας. Από αύριο απαγορεύονται οι μετακινήσεις για λόγους αναψυχής ακόμη και εντός της χώρας. Όσο για το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, δεν επιτρέπονται πάνω από δύο καλεσμένοι.Οι Ιταλοί προσπαθούν να καταλάβουν ποια ακριβώς μέτρα και περιορισμούς θα πρέπει να σεβαστούν την περίοδο των γιορτών. Από αύριο και μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου απαγορεύονται οι μετακινήσεις των πολιτών από τη μια περιφέρεια στην άλλη. Από τις 24 του μήνα τίθενται σε ισχύ όλα τα κύρια μέτρα: τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, εκτός από τα είδη πρώτης ανάγκης.

Οι πολίτες που ζουν σε μεγάλους δήμους (με πάνω από 5.000 κατοίκους) δεν θα μπορούν να πάνε σε άλλες περιοχές, εκτός και αν πρέπει να μεταβούν στο εξοχικό τους σπίτι. Και για τα καθιερωμένα δε δείπνα και γεύματα των γιορτών κάθε οικογένεια θα μπορεί να φιλοξενήσει μόνον δυο άτομα και ένα παιδί μέχρι δεκατεσσάρων ετών.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση Κόντε προσπάθησε, από τη μία να επιτρέψει στις εμπορικές επιχειρήσεις να δουλέψουν μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου. Και από την άλλη, να προστατέψει κατά το δυνατόν τη δημόσια υγεία.

Ανησυχία ενόψει των εμβολιασμών

Στην Ιταλία πάντως η παράδοση λέει ότι τα δώρα ανταλλάσσονται παραμονή Χριστουγέννων. Κατά συνέπεια μετά τις 25 του μηνός η αγοραστική κίνηση είναι ούτως ή άλλως μειωμένη.

Υπάρχει ανησυχία βέβαια για την πολυκοσμία που είδαμε και χθες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Τόσο που στην κεντρική Βία Ντελ Κόρσο της Ρώμης αργά το απόγευμα η δημοτική αστυνομία αναγκάστηκε να απαγορεύσει την είσοδο στους πολίτες. Όσο ακόμη επιτρέπεται, ο κόσμος βγαίνει για βόλτα και για να αγοράσει δώρα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια, αν – μετά τους διάφορους συνωστισμούς – οι νέες απαγορεύσεις θα καταφέρουν να περιορίσουν το τρίτο κύμα της πανδημίας. Tο οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εκστρατεία εμβολιασμού των πολιτών.

«Tα νέα μέτρα; Ήταν μια δύσκολη, αλλά σαφώς αναγκαία απόφαση. Πρέπει να πω πάντως ότι επιτρέπουμε όσο μας είναι δυνατόν τις ανθρώπινες επαφές», εξήγησε ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ