Ο Κλέμενς Φυστ από το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν κεντρικές δομές τεστ, πχ. στα καταστήματα, για ανοίξει η οικονομία.Όσο πλησιάζει η ημέρα των αποφάσεων, τόσο οι πιέσεις αυξάνονται. Θα προχωρήσουν αύριο Τετάρτη, σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων η καγκελάριος με τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς στην πολυαναμενόμενη συνάντησή τους; Κι αν ναι, κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φυστ υποστηρίζει ότι θα ήταν μεγαλειώδες λάθος, εάν σε μια περίοδο που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται και πάλι, η κυβέρνηση προχωρούσε σε ένα τέτοιο βήμα χωρίς να το συνδυάσει με λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Πλεονεκτήματα για το σχολείο και το λιανεμπόριο

Τι ακριβώς προτείνει όμως; Μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF υποστηρίζει ότι το άνοιγμα θα πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως και από μέτρα, όπως περισσότερα τεστ γενικά, αλλά και ειδικά. «Πολύ πιο σημαντικό θα ήταν να δημιουργηθούν περισσότερα σημεία για τεστ, για παράδειγμα στις εισόδους των εμπορικών κέντρων. Όποιος θέλει να μπει για αγορές, θα πρέπει να κάνει τεστ. Υπάρχουν τεχνικές, όπως ψηφιακοί κώδικες, που θα στέλνονται στο κινητό και θα έχουν και κάποια διάρκεια, για παράδειγμα 24 ώρες. Τα θετικά τεστ θα δηλώνονται στις υγειονομικές υπηρεσίες, ανώνυμα. Το πλεονέκτημα είναι ότι με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μεγαλύτερο άνοιγμα στα σχολεία, αλλά και σε τμήμα του λιανεμπορίου. Διότι τα θετικά κρούσματα εντοπίζονται αρκετά νωρίς και βγαίνουν εκτός κυκλοφορίας, που σημαίνει ότι λογικά θα μειώνονται τα κρούσματα παρά την μεγάλη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης».

Εκείνο στο οποίο ο Κλέμενς Φυστ επιμένει είναι ότι η χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να συνδέεται με δομές τεστ, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει κεντρικά, σε ολόκληρη τη χώρα, παρά μόνο περιφερειακά, σύμφωνα με την αρχή, όποιος φέρει τα τεστ στο δρόμο, αυτός μπορεί να ανοίξει.

Ενώπιον τρίτου κύματος πανδημίας

«Αλλά είναι σαφές ότι και το κράτος θα πρέπει να συμβάλλει. Διότι χρειάζεται ένα νομικό πλαίσιο ή τουλάχιστον ένα πλαίσιο υπό τη μορφή διάταξης. Στο μεταξύ υπάρχουν και τα δωρεάν γρήγορα τεστ, που διαθέτει και στηρίζει οικονομικά το κράτος. Δηλαδή κράτος και οικονομία θα πρέπει να συνεργαστούν πολύ στενά, ειδάλλως δεν θα επιτύχει το εγχείρημα».

Συνεπώς για τον γερμανό οικονομολόγο δεν μπορεί να γίνει λόγος για άνοιγμα, εάν δεν γίνει πρώτα για την καθιέρωση των τεστ στους χώρους που θα αποφασιστούν τα μέτρα χαλάρωσης. Διότι «o κίνδυνος ενός τρίτου κύματος είναι πάρα πολύ μεγάλος. Και το ερώτημα είναι, πόσο γρήγορα πορευόμαστε προς τα εκεί, πόσο γρήγορα διασπείρεται ο ιός. ΄Εχω την ελπίδα ότι έχουμε πλέον εκλογικευτεί και θα συνδυάσουμε, περισσότερο από όσο στο παρελθόν, άνοιγμα σε συνδυασμό με τεστ».

Ζίνα Φρεντριχ/DLF

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ