Iστορικής σημασίας χαρακτηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι από όλο τον κόσμο την εξαγγελία για συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν το αργότερο μέχρι τον Μάιο.Μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι σχέσεις μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και τη Βόρειας Κορέας ήταν σε οριακό επίπεδο με ανταλλαγές ιαχών πολέμου, προσβλητικών και ειρωνικών εκφράσεων που προβλημάτισαν την παγκόσμια κοινότητα μπροστά στο ενδεχόμενο στρατιωτικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε δύο πυρηνικές δυνάμεις.

Πριν από λίγες ώρες όμως έγινε η απόλυτη μεταστροφή, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει, εάν όλα πάνε καλά, σε ένα γεγονός ιστορικών διαστάσεων, στη συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του από τη Βόρειο Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν, στην οποία και συμφώνησαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία συνάντηση σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων από τις δύο χώρες έγινε το 2000 με την τότε υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ να επισκέπτεται στη Πγιονγκ Γιανγκ τον τότε πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ιλ τον δεύτερο, πατέρα του νυν προέδρου.

Κύμα θετικών ντιδράσεων

Ο χρόνος και ο τόπος της συνάντησης μένει ακόμη να προσδιοριστεί, το αργότερο πάντως θα γίνει μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, σύμφωνα με τον ανώτατο σύμβουλο του προέδρου της Νότιας Κορέας, ο οποίος ήταν και ο κομιστής της πρόσκλησης από την Β. Κορέα προς τις ΗΠΑ. Εύλογη ήταν και η ικανοποίηση της Σεούλ, σύμφωνα με τις πρώτες ενθουσιώδεις δηλώσεις του προεδρικού εκπροσώπου Κιμ Εουί Κιγεόμ.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη προς τους δύο ηγέτες για την τόσο δύσκολη απόφαση που αντικατοπτρίζει το θάρρος και τη σοφία τους. Ιδιαίτερα, η ηγεσία του προέδρου Τραμπ, που δέχθηκε την πρόσκληση του προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν γι αυτή τη συνάντηση, θα γίνει αντικείμενο επαίνου όχι μόνο από τους κατοίκους των δύο κορεατικών χωρών, αλλά από όλους εκείνους που ελπίζουν για ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος χαρακτηριστικά. Λίγο αργότερα ο ίδιος ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε Ιν χαρακτήρισε τη συνάντηση ιστορική, κάνοντας λόγο μάλιστα για θαύμα. Ως ένα θετικό βήμα αποκάλεσε την επικείμενη συνάντηση και η Κίνα.

Από την πλευρά της η Ρωσία, δια του υπουργού Εξωτερικών της Σεργκέι Λαβόρφ, ο οποίος βρίσκεται στην Αντις Αμπέμπα, αξιολόγησε το γεγονός ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, που όμως δεν θα πρέπει να μείνει μόνο σε μια συνάντηση, αλλά να ανοίξει τον δρόμο και για μια πιο διευρυμένη διπλωματική διαδικασία.Τέλος, από το Τζιμπουτί ο αμερικανός ομόλογός του Ρεξ Τίλερσον διευκρίνισε ότι οι προετοιμασίες θα χρειαστούν ακόμη μερικές εβδομάδες επισημαίνοντας ότι την απόφαση για τη συνάντηση την έλαβε μόνος του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ