Την σημερινή ημέρα, ο Ελληνισμός απανταχού της γης γιορτάζει διπλά, τιμά τους ήρωες του ‘40, γέρνει ευλαβικά το κεφάλι στην αυτοθυσία των ανδρών και γυναικών ενός λαού που αρνήθηκε να υποταγεί στον Φασισμό, μα αποφάσισε ενωμένος να πει το ιστορικό ΌΧΙ.

Τιμά ακόμη, την 100η επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, μιας ιστορικής πόλης που γιορτάζει το παρελθόν της, αναδεικνύει το παρόν της και οραματίζεται το μέλλον της.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας, είναι μια στιγμή μεγαλοπρέπειας στην μακραίωνη πορεία της χώρας μας.

Σύσσωμος ο Ελληνισμός πρόταξε την δύναμή του σε μια κολοσσιαία πολεμική μηχανή, αποφασισμένος να σταθεί πιστός στα ιδανικά της πατρίδας για Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, αξίες βαθιά ριζωμένες στον πολιτισμό μας.

Το «ΟΧΙ» των Ελλήνων ενάντια στον φασισμό, τους τοποθέτησε στο παγκόσμιο πάνθεον των ηρώων.

Εβδομήντα-δύο χρόνια από εκείνη την μέρα, ο Ελληνικός Λαός δίνει σε άλλο επίπεδο μια άνιση μάχη στον καθημερινό του βίο. Παλεύει να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, παλεύει να κρατήσει κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν σε μια ημέρα. Η μικρή Ελλάδα, που το έχει η μοίρα της να στέκεται αντιμέτωπη απέναντι σε μεγαθήρια, δίνει με κάθε μέσο τον αγώνα της επιβίωσης.

Για τους ήρωες του 1940, το καθήκον απαιτούσε την θυσία στα πεδία των μαχών. Για εμάς τώρα, η μάχη διεξάγεται στο πεδίο της καθημερινής μας ζωής. Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα είναι σήμερα ο Ηρωας. Καθώς οι προκλήσεις γίνονται μεγαλύτερες, καλούμαστε όλοι να αντιπαρέλθουμε την οικονομική δυσχέρεια, την ανάγκη να πιστέψουμε και πάλι σε μια χώρα αναγεννημένη, μια χώρα που πρεσβεύει μηνύματα Οικουμενικής Κληρονομιάς, ιδεώδη και ιδανικά διαχρονικής αξίας που δεν πρέπει να χαθούν.

Απόδημοι Έλληνες και Φιλέλληνες όπως τότε, στάθηκαν στο πλευρό της Πατρίδας μας, έτσι και σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ την δική τους στήριξη, την δική τους φωνή για να ακουστεί και η δική μας στην παγκόσμια κοινότητα.

Αυτή την μάχη πρέπει να την δώσουμε όλοι μαζί εντός και εκτός των συνόρων της Πατρίδας μας, με ομοψυχία και ενότητα. Το επιτάσσει η ιστορία μας, το απαιτεί το μέλλον που έχουμε χρέος να δώσουμε στα παιδιά μας.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

Ζήτω η Ελλάδα μας!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ