Με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου και την τέλεση θείας λειτουργίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, για πρώτη φορά μετά από 88 χρόνια, ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αυτός ο Δεκαπενταύγουστος θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού. Η επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά, στα βουνά της Τραπεζούντας, μετά από 88 χρόνια, υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, είναι μια στιγμή ιστορική. Συμβολικά, εμείς οι Πόντιοι της τρίτης γενιάς, επιστρέφουμε ξανά, ειρηνικά, στις εστίες των προγόνων μας. Από την άλλη, με τέτοιες ενέργειες, η Τουρκία δείχνει ότι μπορεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Καλώ τους Πόντιους αδελφούς που θα βρεθούν στην Μονή της Σουμελά, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, να συμμετέχουν με ευλάβεια στην κορυφαία θρησκευτική στιγμή.

Θα είναι μια δύσκολη μέρα, με πολύ κόσμο σε μια δυσπρόσιτη περιοχή και γι’ αυτό καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν σύνεση, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ακολουθώντας τις συμβουλές του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αποδεικνύεται ότι με τη βοήθεια της Παναγίας μας, της Παναγίας Σουμελά, ενωμένος ο Ποντιακός Ελληνισμός μπορεί να κάνει θαύματα. Χρόνια πολλά σε όλους!».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ