Ο δικηγόρος της Καρόλα Ρακέτε μηνύει σήμερα τον Ματέο Σαλβίνι για δυσφήμιση και υποκίνηση βίας. Στο μεταξύ ο Σαλβίνι πρέπει να αντιμετωπίσει και αποκαλύψεις του αμερικάνικου ειδησεογραφικού BuzzFeed.Η γερμανίδα καπετάνιος θεωρεί ότι ο υπ. Εσωτερικών της Ρώμης δεν άσκησε το νόμιμο δικαίωμά του στην κριτική, αλλά προχώρησε σε βίαιες λεκτικές επιθέσεις σε βάρος της. Επίσης ο δικηγόρος της ζητά να κατασχεθούν και να τεθούν εκτός λειτουργίας τα προφίλ του Ματτέο Σαλβίνι στο Twitter και στο Facebook, με την αιτιολογία ότι στις συνεχείς βίντεο-συνδέσεις του ιταλού υπουργού από το κινητό του διαδίδονται τα βίαια και επιθετικά μηνύματά του. Στο μεταξύ ο Σαλβίνι πρέπει να αντιμετωπίσει και τις αποκαλύψεις της αμερικανικής ειδησεογραφικής πύλης BuzzFeed, βάσει της οποίας μέλη και στελέχη της Λέγκα φέρονται να έκαναν μια «ιδιαίτερη πρόταση» σε ρώσους διαμεσολαβητές. Στόχος αυτών ήταν να αγοράσει η Ιταλία επιπλέον πετρέλαιο από την Μόσχα, αλλά με οικονομικό όφελος για την Λέγκα. Ο Σαλβίνι διαψεύδει κάθε εμπλοκή, αλλά το μέλος της Λέγκα Τζανλούκα Σαβοΐνι, το οποίο είχε μεταβεί στην Μόσχα, έλαβε δικαστική κλήση σε απολογία για διαφθορά.

Σύμφωνα με τον Τύπο μάλιστα η Λέγκα κινητοποιείται στην ιταλική βουλή και γερουσία, με στόχο την αλλαγή –σε χρόνο ρεκόρ- του νόμου που απαγορεύει την χρηματοδότηση κομμάτων της χώρας από ξένα κράτη. Είναι σαφές όμως ότι ο όποιος νέος νόμος δεν θα μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Προκαλεί εντύπωση πάντως ότι σε δημοσκοπική έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα το κόμμα του Σαλβίνι συνεχίζει να είναι πρώτη πολιτική δύναμη στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 37,8%. Ακολουθεί, με μεγάλη διαφορά, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με 23,4%.

Τα Πέντε Αστέρια συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ το ποσοστό τους δεν ξεπερνά το 16,9%. Η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρίσκεται επίσης σε πτωτική πορεία, με 7,7%, ενώ τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας «πείθουν» το 6,9% των ερωτηθέντων.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ