O Τζάρεντ Λέτο, ο Ντρέικ και η Μόνικα από τα «Φιλαράκια». Πολλοί διάσημοι χρησιμοποιούν την εφαρμογή FaceApp για να αλλάξουν την ηλικία ή το στυλ τους. Μήπως η χρήση της φαινομενικά ακίνδυνης App εγκυμονεί κινδύνους;Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες η εφαρμογή Face App με την οποία μπορεί ο χρήστης να αλλάξει σε φωτογραφίες το φύλο και την ηλικία του. Τον τελευταίο καιρό φωτογραφίες «ηλικιωμένων» έχουν κατακλύσει τα κοινωνικά δίκτυα. Πρόκειται για «πειραγμένες» φωτογραφίες μέσω της εν λόγω εφαρμογής η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη.

Το Face App δεν είναι καινούργιο. Υπάρχει ήδη από το 2017 για iOS και Android. Ωστόσο μόλις τις τελευταίες μέρες κατέκτησε τις πρώτες θέσεις στα διαδικτυακά καταστήματα App Store Google Play Store. Η ξαφνική επιτυχία οφείλεται και στο γεγονός ότι η εφαρμογή χρησιμοποιείται τελευταία από πάρα πολλούς διάσημους οι οποίοι μοιράζονται τις επεξεργασμένες φωτογραφίες τους στα κοινωνικά δίκτυα με αποτέλεσμα να τα βλέπουν εκατομμύρια ανθρώπων που τους ακολουθούν.

Μπορεί το Face App να φαίνεται σαν μια ευχάριστη ασχολία ωστόσο αρκετοί ειδικοί προειδοποιούν ότι η εφαρμογή δεν είναι όσο αθώα φαίνεται.

Το App είναι δημιουργία της ρωσικής εταιρείας Wireless Lab από την Αγία Πετρούπολη. Διευθυντής είναι ο Γιάροσλαβ Γκοντσάροβ ο οποίος παλαιότερα εργαζόταν για την ολλανδορωσική μηχανή αναζήτησης Yandex. Για την Wireless δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες: μόλις μια διεύθυνση και ένα e-mail. Η εταιρεία δεν έχει καν ιστοσελίδα.

Αποδοχή των όρων μέσω χρήσης

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή ο χρήστης αποδέχεται αυτόματα τις ρυθμίσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων και τους γενικούς όρους της εταιρείας.

Τα προβλήματα που βλέπουν οι ειδικοί όσον αφορά τη χρήση του Face App είναι τα εξής:

Οι φωτογραφίες του χρήστη δεν επεξεργάζονται στη συσκευή του αλλά στέλνονται αυτόματα σε ένα σέρβερ όπου γίνεται η προσαρμογή. Ο χρήστης ωστόσο δεν το γνωρίζει.

Το Face App διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες για διαφημιστικούς σκοπούς. Φωτογραφίες που έχουν σβηστεί από το κινητό του χρήστη μπορούν να παραμείνουν αποθηκευμένες στο σέρβερ του Face App.

Επιπλέον το Face App ζητά μια σειρά προσωπικών δεδομένων, μεταξύ αυτών τη διεύθυνση IP του χρήστη, τον τύπο της συσκευής που χρησιμοποιεί και πόσο συχνά χρησιμοποιεί την εφαρμογή. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να τα δώσει σε άλλους παρόχους υπηρεσιών και διαφημιστικούς συνεργάτης με στόχο την προσωποποιημένη διαφήμιση. Σε περίπτωση πώλησης του Face App τα δεδομένα θα μπορούσαν να δοθούν στο νέο κάτοχο.

«Μην το χρησιμοποιείτε»

Ο ειδικός σε θέματα προσωπικών δεδομένων Ντέιβιντ Βάιλ, μιλώντας στο αυστραλιανό δίκτυο ABC επισήμανε ότι η υπηρεσία ζητά πολλά περισσότερα δεδομένα απ’ ό,τι χρειάζεται για τη λειτουργία της εφαρμογής. Ο ίδιος όπως και άλλοι ειδικοί προτείνει στους χρήστες να μην χρησιμοποιούν το Face App.

Στις ΗΠΑ το θέμα έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις. Ο Τσακ Σούμερ, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών, απευθύνθηκε στην ομοσπονδιακή αστυνομία και εκτιμά ότι ένας έλεγχος της εφαρμογής είναι απαραίτητος: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι θα μπορούσε να γίνει παραλήπτης προσωπικών δεδομένων μια αντίπαλη χώρα που διαπράττει διαδικτυακά εγκλήματα κατά των ΗΠΑ».

Spiegel Online

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κοσμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ