Η ζωή του πρωταθλητή της Φόρμουλας 1 άλλαξε δραματικά πριν από πέντε χρόνια όταν τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι κάνοντας σκι στις γαλλικές Άλπεις. Αυτό που μένει είναι απλά μια ανάμνηση ενός ένδοξου παρελθόντος.Το ατύχημα στις 29 Δεκεμβρίου του 2013 στη Γαλλία άλλαξε τη ζωή του Μίχαελ Σουμάχερ περισσότερο από τις αναρίθμητες νίκες του. Από το συμβάν στις Άλπεις πριν από μια πενταετία ο πρώην πρωταθλητής της F1 ζει απομονωμένος στο σπίτι του στην Ελβετία, όπου σήμερα γιορτάζει, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τα 50α του γενέθλια. Ο οδηγός αγώνων Νίκο Ρόσμπεργκ, ο οποίος υπήρξε συναθλητής του Σουμάχερ στην ομάδα της Mercedes θυμάται: «Με εντυπωσίαζε πάντα με πόσο δυναμικά ο Μίχαελ συμμετείχε σε κάθε αγώνα της Φόρμουλας 1».

Τι όμως είναι αυτό που ξεχωρίζει έναν οδηγό αγώνων και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο; Γεννιέσαι εν τέλει πρωταθλητής; Ο πρώην επικεφαλής αγώνων της Mercedes Νόρμπερτ Χάουγκ δηλώνει ότι «πολλές φορές ο κόσμος πιστεύει για τους οδηγούς αγώνων ότι το μόνο που τους κινεί είναι η τρέλα. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό άθλημα που προϋποθέτει απόλυτη αυτοκυριαρχία σε πολύ μεγάλες ταχύτητες».

Οι Γερμανοί υπεραγαπούν τον Σουμάχερ

Οι οδηγοί αγώνων γνωρίζουν καλά ότι κάθε λάθος μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο. Και ο Μίχαελ Σουμάχερ ήξερε πόσο και τι διακινδύνευε σε κάθε αγώνα. Ήταν παρών όταν την Πρωτομαγιά του 1994 ο θρύλος της F1 Άιρτον Σένα έχανε τη ζωή του στην Ίμολα. Ήταν ένα μαύρο Σαββατοκύριακο για την Φόρμουλα 1. Μια μέρα νωρίτερα ο αυστριακός Ρόλαντ Ρατσενμπέργκερ έχανε και αυτός τη ζωή του στο ίδιο σιρκουί. Στην Ίμολα ο Σουμάχερ «σήκωσε» τελικά το κύπελλο και την ίδια χρονιά κέρδιζε το πρώτο από τα συνολικά παγκόσμια πρωταθλήματα. Όμως και ο ίδιος ο γερμανός οδηγός είχε διάφορα ατυχήματα, με σημαντικότερο εκείνο στο Σιλβερστόουνν το 1999, όταν έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε προστατευτικά λάστιχα σπάζονταν την κνήμη του.

Ο Μίχαελ Σούμαχερ, τον οποίο οι Γερμανοί υπεραγαπούν, όσο ίσως κανέναν άλλο γερμανό αθλητή, ξεκίνησε από μηχανικός αυτοκινήτων. Ο πατέρας του εργάζονταν ως ταξιθέτης σε πίστα καρτ και η μητέρα του εργαζόταν λίγο πιο πέρα σε περίπτερο. Από κοινού με τον αδερφό του Ραλφ ο Μίχαελ ξεκίνησε να οδηγεί σε αγώνες στο σιρκουί καρτ στο Κέρπεν. Από εκεί ξεκίνησε στην ουσία την εντυπωσιακή σταδιοδρομία του με συνολικά 300 αγώνες, 7 Παγκόσμια Πρωταθλήματα και μυθικές μονομαχίες, όπως εκείνη του 1997 στο Χέρεθ αλά Φροντέρα εναντίον του αντιπάλου του Ζαν Βιλνέβ, τον οποίο και «έσπρωξε» με το αυτοκίνητό του εκτός πίστας.

Στο τέλος των μοναδικών επιτυχιών και διακρίσεων βρίσκεται το ατύχημα στις γαλλικές Άλπεις. Όμως ειδικά σήμερα που ο Σουμάχερ κλείνει τα 50 χρόνια του, οι φίλοι του στη Γερμανία και όλο τον κόσμο θέλουν έστω και για λίγο να ξεχάσουν την δραματική τροπή της ζωής του και να θυμηθούν τους αγώνες, τις επιτυχίες και τους θριάμβους του θρυλικού πλέον Μίχαελ Σουμάχερ.

Τόμας Κλάιν

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ