Στη Μαγιόρκα της Ισπανίας ξενοδόχοι διαμαρτύρονται κατά ενός νέου νόμου που περιορίζει την κατανάλωση οινοπνευματωδών στα πακέτα διακοπών all inclusive με στόχο να περιορίσει τα έκτροπα. Έχουν πιθανότητες επιτυχίας;Με ένα νέο νόμο κατά της κατάχρησης αλκοόλ στον τουρισμό η Ισπανία φιλοδοξεί να περιορίσει τον αριθμό τουριστών που μεθυσμένοι τριγυρνούν φωνάζοντας και τραγουδώντας στα σοκάκια δημοφιλών παραθαλάσσιων πόλεων και χωριών. Ο νόμος ισχύει από τις αρχές Ιανουαρίου και προβλέπει τρία ποτά για το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα για όσους κλείνουν πακέτα διακοπών all-inclusive. Από το τέταρτο και πάνω οι πελάτες καλούνται να πληρώσουν.

Κατά την άποψη του διευθυντή ξενοδοχείου Κρίστοφ Γκρέβερτ ο νέος νόμος συνιστά εφιάλτη. Ο 40χρονος Γερμανός θεωρεί ότι νόμος παραβιάζει την αρχή της ισότητας, μιας και όπως δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ισχύει μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες για την Ιμπίθα και δύο δημοφιλείς, σε γερμανούς και άγγλους τουρίστες, περιοχές της Μαγιόρκα: την Πλάγια δε Πάλμα, ανατολικά της πρωτεύουσας Πάλμα και την Μαγκαλούφ.

Για άνιση μεταχείριση μιλούν οι ξενοδόχοι

Λίγους δρόμους πιο πέρα όμως δεν αλλάζει τίποτα για τα ξενοδοχεία και τα πακέτα all inclusive. Ακόμα όμως και τα καταλύματα που βρίσκονται εκτός της ζώνης, που ορίζεται από το νόμο, φοβούνται ότι οι τιμές για αλκοολούχα ποτά θα καταρρεύσουν στην ευρύτερη περιοχή ή ότι ξενοδοχεία σε άλλες πόλεις της Μαγιόρκας αποκτούν ξαφνικά ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Αντιδρώντας στο νέο νόμο ο γερμανός ξενοδόχος ίδρυσε μια πλατφόρμα διαμαρτυρίας στην οποία συμμετέχουν ήδη 45 ξενοδοχεία. Με σύνθημα η ισχύς εν τη ενώσει οι ξενοδόχοι διαμαρτύρονται για την άνιση μεταχείριση και τις επιπτώσεις της. Πολλοί από τους ξενοδόχους είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι διότι ανήκουν σε εκείνους που πολέμησαν για να σταματήσει ο «τουρισμός καταχρήσεων» και υπερασπίστηκαν τον ποιοτικό τουρισμό.

Οι παραβάτες απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα

Η τοπική κυβέρνηση των Βαλεαρίδων προχώρησε στη ψήφιση του επίμαχου νόμου διότι ανησυχεί για το μέλλον του τουρισμού στην περιοχή που τίθεται σε κίνδυνο, κατά την εκτίμηση των αρμοδίων, από ειδήσεις για ατυχήματα ή σεξουαλικές παρενοχλήσεις στα οποία εμπλέκονται μεθυσμένοι. Ο δικηγόρος Αντόνιο Μονσεράτ, ο οποίος εκπροσωπεί τους ξενοδόχους θεωρεί ότι ο νόμος που ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος είναι αντισυνταγματικός. Όπως λέει, παραβιάζει «την αρχή της ισότητας, το ελεύθερο εμπόριο και την ελευθερία του κάθε πελάτη», ενώ την ίδια στιγμή «δεν ορίζει επακριβώς την ποσότητα του καθενός από τα τρία ποτά που προβλέπονται». Η προσφυγή ιδιωτών στο Συνταγματικό Δικαστήριο δεν είναι ωστόσο εφικτή. Μόνο στην περίπτωση που ένα ξενοδοχείο παραβιάσει το νόμο και του επιβληθεί πρόστιμο ο δικηγόρος μπορεί να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Οι περισσότεροι ξενοδόχοι ωστόσο δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν ούτε τα τσουχτερά πρόστιμα μέχρι 600.000 ευρώ, αλλά ούτε και ένα πιθανό λουκέτο στην επιχείρησή τους.

Κατά την εκτίμηση του Αντόνιο Μονσεράτ το σημαντικότερο σφάλμα του νέου νόμου είναι ότι αποδίδει την ευθύνη για τα φαινόμενα κατάχρησης οινοπνευματωδών αποκλειστικά στα πακέτα all inclusive. Ελπίζει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αρκετοί ισπανοί πολιτικοί θα συνειδητοποιήσουν το νομικό ατόπημα και θα βρεθούν στο πλευρό των ξενοδόχων το αργότερο στο τέλος της φετινής καλοκαιρινής περιόδου.

Αλεξάνδρα Βιλμς (dpa)

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ