Στη Γαλλία πέντε κόμματα συσπειρώνονται για να στηρίξουν ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2022 την παραμονή του Εμ. Μακρόν στην προεδρία. Σήμερα το απόγευμα η ιδρυτική συνάντηση.«Μαζι Πολίτες» είναι η ονομασία του νέου κινήματος που συναθροίζει πέντε κόμματα προσφιλή προς τον Εμανουέλ Μακρόν και του οποίου η ίδρυση θα ανακοινωθεί αργά σήμερα το απόγευμα, στη μυθική αίθουσα της Μιτιαλιτέ (Maison de Mutualité). Δεν πρόκειται ωστόσο για ένα νέο κόμμα, καθώς οι πολίτες δεν μπορούν να γίνουν μέλη, αλλά ένα είδος συνεταιρισμού ή συμμαχίας.

Στο «Μαζί Πολίτες» συμμετέχουν το κόμμα της πλειοψηφίας LREM, το κεντρώο MODEM του Φρανσουά Μπαϋρού, το νεοσύστατο HORIZONS του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, καθώς επίσης και τα μικρότερα κόμματα AGIR με τάση προς τα δεξιά και το «Εδάφη Προόδου», το οποίο κλίνει προς τα αριστερά.

Διπλός ο στόχος της συμμαχίας

Η πρωτοβουλία ανήκει στον κεντρώο Φρανσουά Μπαϋρού, του οποίου η αρχική του ιδέα ήταν η ίδρυση ενός νέου κόμματος. Σκόνταψε όμως στην αντίδραση του Εντουάρ Φιλίπ, που στις αρχές του μήνα ίδρυσε το δικό του κόμμα Horizons (Ορίζοντες).

Διπλός μοιάζει να είναι ο στόχος της συμμαχίας «Μαζί Πολίτες»: Καταρχάς η νίκη του Μακρόν στις προεδρικές του Απριλίου. Η αιφνιδιαστική εισβολή στην πολιτική σκηνή του ακροδεξιού Ερικ Ζεμούρ έχει ταράξει τα νερά, παρά τα πολλαπλά επεισόδια εις βάρος του τελευταία κατά τις συγκεντρώσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η υποψηφιότητα Ζεμούρ για την προεδρία αναμένεται άμεσα, πριν από το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Πιο σημαντικός όμως θα είναι ο ρόλος της συμμαχίας στις βουλευτικές του Ιουνίου που θα ακολουθήσουν. Στόχος θα είναι η εξασφάλιση σε κάθε εκλογική περιφέρεια μιας και μοναδικής υποψηφιότητας από τα 5 κόμματα.

Η συμμαχία «Μαζί Πολίτες» θα διοικείται από μία εκτελεστική επιτροπή γύρω από τέσσερις προσωπικότητες: του προέδρου της Βουλής Ρισάρ Φεράν, του κεντρώου Φρανσουά Μπαϋρού, του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και του νυν πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ