Ο αμερικανός υπ. Οικονομικών Μνούτσιν παρουσίασε τα βασικά σημεία της φορολογικής μεταρρύθμισης που προβλέπει μαζικές φοροελαφρύνσεις για πολίτες και επιχειρήσεις. Ισχυρές αντιστάσεις αναμένονται στο Κογκρέσο.Ως «μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις φόρων στην ιστορία των ΗΠΑ» παρουσίασε χθες η αμερικανική κυβέρνηση την ευρεία φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί και με την οποία ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει να τονώσει την οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ώστε να υλοποιήσει μια βασική προεκλογική του εξαγγελία.

Οι αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται να συμβάλουν εκτός των άλλων και στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, όπως τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη χθεσινή παρουσίαση του περιγράμματος της προωθούμενης μεταρρύθμισης. «Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση, είναι υπερβολικά περίπλοκη. Οι απλοποιήσεις θα είναι το πρώτο βήμα προς μια φορολογική μεταρρύθμιση που μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές, τα βάρη της μεσαίας τάξης και τους φόρους των επιχειρήσεων, που είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο και μας έχουν στερήσει τόσο πλούτο και παραγωγικότητα», επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος.

Τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης που παρουσίασε χθες ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν προβλέπουν μεταξύ άλλων μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 39,6% σε 35%, δραματική πτώση του συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων από 35% σε 15%, κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και διπλασιασμό του αφορολόγητου ορίου, το οποίο σχεδιάζεται να αυξηθεί στα 24.000 δολάρια τον χρόνο για έγγαμα ζευγάρια.

Ισχυρές αντιστάσεις και από ρεπουμπλικάνους

Όπως διευκρίνισε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, «θα μειώσουμε τον φόρο επιχειρήσεων στο 15%. Θέλουμε να επιβάλουμε έναν εφάπαξ φόρο για κέρδη των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, κάτι που θα μας αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια από έξω, τα οποία θα επενδύονται μετά στις ΗΠΑ ώστε να αποκομίσουμε κεφάλαια και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας».

Ο επίμαχος φόρος που επρόκειτο να επιβληθεί σε προϊόντα εισαγωγής στις ΗΠΑ ώστε να ευνοηθούν οι επιχειρήσεις που παράγουν εντός συνόρων δεν περιέχεται τελικά στα σχέδια που παρουσιάστηκαν.

Παρά τα οφέλη που υπόσχεται η αμερικανική κυβέρνηση ότι θα αποφέρει η φορολογική της μεταρρύθμιση, τόσο δημοκρατικοί όσο και ρεπουμπλικάνοι εκπρόσωποι στο Κογκρέσο αναμένεται να προβάλουν ισχυρές αντιστάσεις, φοβούμενοι πιθανή αύξηση του ελλείμματος και του χρέους των ΗΠΑ. Ο Τραμπ επιδιώκει ψήφιση των μέτρων το φθινόπωρο. Μέχρι τότε θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη.

DW / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ