Μια βδομάδα μακριά απ’τους γονείς – αυτό έχει σημασία για τους περισσότερους μαθητές. Αξιοθέατα και ξένες γλώσσες; Κι αυτά καλά είναι. Το σημαντικότερο όμως είναι η νυχτερινή ζωή. Τι αποκομίζουν τελικά οι μαθητές;Νέες γαστρονομικές εμπειρίες, πάρτι, νοσταλγία και ίσως και το πρώτο φιλί είναι οι αναμνήσεις που παίρνουν μαζί τους οι μαθητές από προγράμματα ανταλλαγής και εκπαιδευτικές εκδρομές. Ήδη είναι πολλές οι γενιές εκείνες των μαθητών που έχουν σχολικές φωτογραφίες κάτω από τον πύργο του Άιφελ ή μπροστά από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, μερικούς από τους κλασικούς προορισμούς για σχολικές εκδρομές και στην Γερμανία.

Η Ειδική Υπηρεσία Διεθνών Δραστηριοτήτων για τη Νεολαία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (IJAB) διοργάνωσε προγράμματα ανταλλαγής νέων εντός και εκτός Γερμανίας, στα οποία το 2017 συμμετείχαν περισσότεροι από 185.000 νέοι.

Πολιτισμός, ξένες γλώσσες και αξιοθέατα ή πάρτι;

Ο Λούις από την Ελβετία έλαβε μέρος σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ανταλλαγής: σχεδόν ένα χρόνο τώρα τον φιλοξενεί μία οικογένεια στη Δρέσδη, ενώ παρακολουθεί μαθήματα στο Λύκειο. «Στην αρχή είχα απελπιστεί, δεν καταλάβαινα τίποτα και δεν μπορούσα να μιλήσω», θυμάται ο 17χρονος. Τώρα βέβαια, μερικούς μόλις μήνες μετά, είναι ενθουσιασμένος με το σχολείο και την οικογένεια με την οποία μένει. Επιπλέον καταλαβαίνει σχεδόν τα πάντα στα Γερμανικά. Όταν επισκέφτηκε τους γονείς του το Πάσχα συνειδητοποίησε κάτι αξιοπερίεργο: «Είχα μπει τόσο εντατικά στην φιλοσοφία της γλώσσας, ώστε έπρεπε να συγκεντρωθώ για να μιλάω γαλλικά και όχι …γερμανικά στους γονείς μου».

Φυσικά αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε προγράμματα ανταλλαγής που διαρκούν το πολύ μία εβδομάδα ή σε σχολικές εκδρομές. Η Σαμπίνε Γκίλοτ φιλοξενούσε πρόσφατα στα πλαίσια ενός άλλου προγράμματος ανταλλαγής μια γαλλίδα: «Στις εκδρομές βαριόταν. Το μόνο που την απασχολούσε ήταν πάρτι. Σε αυτή την περίπτωση οι μαθητές αποκομίζουν κοινωνικές ικανότητες: γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους και έρχονται σε επαφή με μία νέα κουλτούρα. Και σε αυτή την περίπτωση, οι μαθητές συνειδητοποιούν ότι τα ενδιαφέροντα και οι προβληματισμοί των συνομήλικών τους, ανεξάρτητα από την χώρα, παραμένουν τα ίδια.

Κόρντουλα Ντίκμαν

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ